Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій: Преподобні від світу брали мінімально, але повертали світу дуже багато

Блаженніший Митрополит Онуфрій у свято Собору преподобних отців Києво-Печерських, які в Дальніх печерах спочивають розповів про головну перешкоду, яка заважає людині очиститься від гріха. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що коли Господь створив людину, то ввів її в Царство Небесне, яке було втрачене першими людьми через негідну поведінку. І тільки після Спасительної жертви Сина Божого, людина отримала можливість повернути собі втрачений рай.

У Євангельській притчі про шлюбний бенкет (Мф. 22:1-14), прочитаній Святою Церквою в цей день, говориться про те, що потрібно зробити для цього. Його Блаженство на прикладі святих праведників розповів, якою має бути людина, щоб стати гідною Вічного життя.

«Син Божий, друга Іпостась Святої Живоначальної Трійці, прийшов на землю і возз’єднався з людською природою. І в честь цього заручення, яким Спаситель освятив і облагородив нашу природу, був влаштований новий шлюбний бенкет, на який Господь запрошує всіх людей без винятку», – підкреслив Блаженніший владика.

Приготування до цього «шлюбного бенкету» відбуваються у Церкві.

«Для цього Господь дав Церкві свої Таїнства – Хрещення, Миропомазання, Єлеосвячення, Шлюбу, Священства; для цього Господь послав своїх вчителів, священиків, яким дав владу відпускати гріхи, що роблять одяг нашої душі негідною до участі в шлюбному бенкеті», – зазначив він.

Ціль життя людини, по слову Архіпастиря, «відбілити шати душі» і «зробити себе здатним прийняти благодать спасіння».

Блаженніший владика зазначив, що «не всі люди встигають за час свого земного життя відбілити свій одяг постом, молитвою, покаянням, добрими справами», але у цьому нам повинен допомогти приклад життя святих праведників і їх молитва за нас.

«Ми дивимося на преподобних отців, пам’ять яких сьогодні звершуємо, і бачимо зразок ідеального приготування себе для вічності, – зазначив Митрополит Онуфрій. – Від світу вони брали мінімально, а світу давали дуже багато. Вони служили світу в буквальному сенсі: допомагали людям в скорботах, у хворобах і злиднях, вони завжди молилися і продовжують молитися за цей світ».

Головною ж перешкодою, яка заважає людині досягти Царства Небесного, Його Блаженство назвав небажання визнати, що нам потрібно змінити свої «забруднені гріхом шати» на «шлюбні».

«Тому ми повинні відкинути свою гординю і сказати Богу зі смирення: “Господи, я не маю того, що робить мене гідним входження у Вічне Життя. Ти просвіти шати моєї душі й спаси мене!”», – сказав Предстоятель.