Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Близько 35 тисяч вірян на чолі з Предстоятелем УПЦ прийшли Хресною ходою на Іосафатову долину

15 серпня на Вінниччині, у Шаргородському районі, відбулася традиційна Хресна хода на Іосафатову долину, до місця явлення у 1923 році Пресвятої Богородиці. Хресну ходу очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Разом з Предстоятелем йшли архієреї: митрополити: Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, Вінницький і Барський Симеон, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Почаївський Володимир, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископи: Бучанський Пантелеімон, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, єпископи: Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан та Хотинський Веніамін, а також священики з різних єпархій УПЦ та близько 35 тисяч вірян (за даними правоохоронних органів).

Багатотисячна хода вирушила на Іосафатову долину з с. Голинченці, від храму святого великомученика Димитрія Солунського, де перед цим був відправлений молебень та освячені ікони і поклінний хрест, що встановлені біля храму. Багато людей несли хрести – маленькі і великі, – щоби встановити їх на долині. Так заповідала під час Свого явлення Пречиста Діва, сказавши місцевому пастуху Якову Мисику і дівчинці Харитинці: «Христа славте! Хрести ставте!»

В 20-х роках минулого століття тисячі людей принесли хрести на долину. Звісно що це не сподобалося безбожникам, котрі були тоді при владі. Віруючих людей переслідували і кидали у в’язниці, а хрести знищили. Традиція була відроджена лише на початку 2000-х років. У 2006 році відбулася велика Хресна хода, яку очолив нині покійний митрополит Макарій. Наступного року, з благословення владики Симеона, Хресна хода була проведена знову і з того часу стала щорічною, збираючи 15 серпня на Іосафатовій долині десятки тисяч людей.

Цього року духовенство і народ йшли на Іосафатову долину як завжди зі співом церковних молитов і з проханнями до Бога і Божої Матері про себе, свою родину, свій край, свою Церкву і за мир на рідній Україні. Особливі молитви за Україну були піднесені Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм безпосередньо на Іосафатовій долині, під час Божественної літургії, яку Предстоятель звершив разом із архієреями та духовенством. Його Блаженство звернувся до вірян з архіпастирським словом, в якому торкнувся тем сповідництва віри, заступництва Божої Матері та необхідності несення свого життєвого хреста.

По закінченню літургії прозвучали слова привітань зі святом від Блаженнішого Митрополита Онуфрія, а також від митрополитів Симеона та Агапіта. З вітальним словом до духовенства і вірян звернулися також голова Вінницької ОДА Валерій Коровій та заступник голови обласної ради Ігор Хміль.

По закінченню богослужіння люди ще довго не розходилися, співали молитви, встановлювали нові хрести, брали воду з цілющого джерела. Кожен відчував тут особливу благодать і молитовне заступництво Пресвятої Діви Марії – Покровительки цього святого місця, яке називають Іосафатовою долиною.

Прес-служба Вінницької єпархії