Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. До міста принесена Барська чудотворна ікона Божої Матері


В липні 2017 року у всіх єпархіях Української Православної Церкви відбудуться урочистості з нагоди 25-ої річниці Харківського Архієрейського Собору та молебні перед шанованими чудотворними іконами Пресвятої Богородиці, які були явленні в післясоборний період. Всі ці святині доставлять в столицю у День Хрещення Русі.
З благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія 2 липня до Полтави принесена Барська чудотворна ікона Божої Матері.
Святиню урочисто зустріли митрополит Полтавський та Миргородський Филипп та сонм духовенства єпархії біля воріт Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря. Після урочистої зустрічі в головному соборі обителі була звершена Божественна Літургія.
Наразі святиня перебуває в Полтавському Хрестовоздвиженському монастирі. Всі бажаючі зможуть вклонитися чудотворному образу до 8 липня.

БАРСЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ

Стародавній Барський монастир, у якому зберігається шанована чудотворна ікона деякий час перебував під польським католицьким пануванням. Проте в 1793 році все Поділля було повернуто Російській імперії.

У 1837 році і Барський монастир з його древньою святинею, чудотворною іконою Пресвятої Богородиці, передано у відання православного духовенства.

Барська чудотворна ікона Божої Матері привертає до себе численні натовпи прочан і православних і іновірних. Ікона Божої Матері знаходиться в запрестольний ніші, на ній срібний оклад зі слідами позолоти і черні.

У 1887 році виповнилося 50 років з часу повернення до православ’я Барського монастиря і чудотворної ікони Божої Матері. Цей спогад було урочисто відсвятковано 1 жовтня. З тих пір Священним Синодом дозволено встановити в Барському монастирі особливий день для вшанування чудотворної ікони щорічно 1 жовтня.

За радянських часів Барський монастир був розорений, врятовану чудотворну ікону багато років таємно зберігали благочестиві люди. Зараз древній образ знаходиться у Свято-Успенському храмі міста Бара Вінницької області.