Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Офіційне звернення Івано-Франківської єпархії УПЦ з приводу застосування погроз та фізичного насилля щодо православних вірян у приміщенні Коломийського суду

Як повідомлялося Інформаційно-видавничим відділом Івано-Франківської єпархії УПЦ, 29 червня 2017 року Коломийським міськрайонним судом винесено ухвалу, якою скаргу громади Благовіщенського храму щодо бездіяльності поліції та протиправних дій учасників рейдерського захоплення храму на Свято Трійці задоволено. Зазначаємо, що під час судового розгляду були присутні священики-капелани УГКЦ Михайло АрсеничЮрій Атаманюк, представники організацій “Правий сектор” та “Чорна сотня”. Їхня поведінка була явно агресивною. На адресу парафіян Благовіщенського храму постійно лунали образи та погрози фізичної розправи. Зауважимо, що усі ці події відбувалися у державній установі та в присутності представників поліції, начальника Коломийського відділу поліції Остапа Білейчука. Зокрема, коли присутні на засіданні православні віряни знімали на відео погрози та спроби тиску з боку греко-католицьких священиків та їх прибічників, до двох парафіян  було застосовано фізичну силу, на що начальник поліції абсолютно не зреагував.

На місці події також була присутня знімальна група місцевого телеканалу НТК. Проте, за проханням священика УГКЦ, капелана Юрія Атаманюка найгостріші епізоди не відзнімалися відеооператором, що добре видно на відео з зали суду. Під час судового засідання православні віряни не раз просили представників поліції, що перебували під приміщенням суду, втрутитись в ситуацію, на що начальник поліції відповідав відмовою, аргументуючи тим, що це можливо тільки на прохання судді.

Проте, найбільше обурення викликає те, що після судового засідання у приміщенні суду був побитий священик Благовіщенського храму прот. Віталій Дімнич.

Івано-Франківська єпархія УПЦ на чолі з Преосвященнішим єпископом Тихоном вкотре надзвичайно вражена, неприпустимою поведінкою священнослужителів Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та їх прибічників, а також представників поліції та ЗМІ у залі суду. Змушені констатувати, що вкотре права вірян УПЦ порушені. Під керівництвом священиків УГКЦ відбувалось відкрите цькування коломиян православного віросповідання за конфесійною ознакою. У свою чергу, представники поліції та телеканалу НТК не були нейтральними та об’єктивними у ставленні до всіх сторін конфлікту.

Вкотре основоположні права людини, які закріплені в Конституції та законах України, дотримання яких гарантоване міжнародними зобов’язаннями України, були порушені. Дії священнослужителів УГКЦ, як і раніше, є спрямованими на розпалювання міжконфесійної ворожнечі та ненависті, на приниження честі та гідності, а також образу почуттів православної громади міста. Поліція вкотре засвідчила свою неспроможність забезпечувати законність та правопорядок у Коломиї.

Наголошуємо, що усі без виключення незаконні дії органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, священнослужителів  Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та їх прибічників будуть оскаржуватися у встановленому законом порядку. Не зважаючи на будь-які їхні дії, тиск, погрози парафіяни Благовіщенського храму не мають наміру відрікатися від своєї віри та продовжуватимуть стояти за православне віросповідання і свій храм.

Інформаційно-видавничий відділ єпархії продовжує висвітлення конфліктної ситуації до відома усіх жителів України, а через представництво УПЦ при європейських міжнародних організаціях проблеми релігійної нетерпимості в Коломиї зокрема та Україні в цілому, будуть постійно доводитись до відома європейському та міжнародному співтовариству.