Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем звершив першу Літургію у новоспоруджуваному храмі

8 липня  молода церковна громада на честь святих благовірних князя Петра і княгині Февронії, Муромських чудотворців, що розміщується у пристосованому приміщенні по вулиці Адмірала Головка у мікрорайоні Даманському, запросила митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема на перше престольне свято. Молитовно підтримати молодого настоятеля храму ієрея Сергія Білова та співслужити Божественну літургію також прибули співбрати-священики з усього Кривого Рогу.
Вранці перед початком богослужіння біля входу Архіпастиря зустріли парафіяни, котрі в знак поваги та християнської любові піднесли коровай та квіти. Радісно вітала владику Єфрема і храмова малеча з недільної школи.
На запричасному до присутніх звернувся з проповіддю настоятель храму великомучениці Варвари протоієрей Роман Лесюк. Нагадуючи вірним житіє благовірних князя Петра, у чернецтві Давида, і княгині Февронії, у чернецтві Євфросинії, Муромських чудотворців, священик зокрема зазначив:

«Святі Петро і Февронія є зразком православної сім’ї і шануються Церквою як покровителі християнського шлюбу. Відомо, що бояри Мурома одразу не визнали простолюдинку Февронію як княгиню і зажадали від князя Петра відмовитися від неї: “Або відпусти дружину, яка своїм походженням ображає знатних бояринь, або залиш Муром“. Тоді Петро і Февронія покинули місто, обравши родинне щастя та просте життя разом, відмовившись заради цього від почестей і багатства. Але в Муромі тим часом розгорілася смута. Проливши чимало крові та не дійшовши згоди, бояри покликали Петра та Февронію назад — княжити по совісті і справедливості. У похилих літах Петро і Февронія прийняли чернечий постриг у різних монастирях та благали Бога, щоб померти в один день, і заповідали тіла їхні покласти в одній труні. Померли вони в один день і в ту саму годину. Мощі цього святого подружжя спочивають поруч, надаючи усім поколінням яскравий приклад жертовної любові, вірності та взаємного служіння».

Після богослужіння хресною ходою присутні на святі обійшли навколо храму, а духовенство звершувало окроплення вірян святою водою. Наостанок митрополит Єфрем привітав настоятеля, прихожан храму та усіх гостей свята з появою ще одного святого місця на Криворіжжі, де православні віруючі можуть звернутися у молитвах до Бога та Його святих, а особливо – з проханнями про сімейне щастя та благополуччя до благовірних князя Петра і княгині Февронії.

У знак подяки за ревне пастирське служіння на приході отцю настоятелю ієрею Сергію Владика благословив у дар Служебник.

Пізніше цього ж дня Керуючий єпархією відвідав будівельний майданчик храму великомучениці Параскеви у тому ж мікрорайоні.