Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У єпархії урочисто зустріли Святогірську ікону Божої Матері


1 липня, перед початком всенічного бдіння, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці відбулася урочиста зустріч ікони Божої Матері «Святогірська», яка прибула на Поділля зі сходу України, зі Свято-Успенської Святогірської Лаври.

Ікона «Святогірська» перебуватиме у Вінницькій єпархії з 1 по 8 липня в рамках загальноукраїнської Хресної ходи, яка проходить з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія і приурочена до свята Хрещення Київської Русі і дня пам’яті святого рівноапостольного великого князя Володимира.

На зустріч Святогірській іконі зі Спасо-Преображенського кафедрального собору вийшло духовенство м. Вінниці на чолі з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном і парафіяни. Багато людей встали на коліна перед чудотворним образом.

Після співу величання Пресвятій Богородиці митрополит Симеон осінив іконою чотири сторони світу і закликав благословення Боже і покров Божої Матері на місто Вінницю, на Подільський край і на усю Україну. Потім зі співом «Богородице Діво, радуйся» Святиню урочисто внесли до кафедрального собору, де одразу ж розпочався молебень до Божої Матері.

По закінченню молебню до присутніх звернувся митрополит Симеон. Його Високопреосвященство сказав: «Сьогодні ми дякуємо Богові за Його милість і ласку, дякуємо Його Пречистій Матері, що у цей непростий час для України, для Церкви, для нашого народу, Божа Мати, як і Її Божественний Син покривають нас Свою благодаттю і милістю!» Владика підкреслив що перед чудотворною іконою жителі Вінниччини будуть по-особливому звертатися до Господа Ісуса Христа і Його Пречистої Матері, і просити, щоби в Україну прийшов довгоочікуваний мир, щоби на українській землі не проливалася кров і щоби не гинули люди. Щоби ті, хто залишили свої оселі, мали змогу повернутися до рідних домівок і під мирним небом і яскравим сонцем України продовжували свою життєву ходу.

Митрополит Симеон висловив переконання, що коли Господь попускає людям за гріхи певні випробовування, — особисті, чи такі, що торкаються в цілому всього народу, люди повинні схаменутися і сказати Богові: «Прости!». Таким чином, пройшовши люстрацію своєї совісті, люди зможуть розпочати нове життя з Богом і чистими ходити перед Його очима, щоби Він благословляв людську працю, як на ниві духовній, так і на ниві земній – суспільній. «Ось про це ми будемо молити Божу Матір, Яка прийшла сьогодні в одному із чудотворних образів, які є на нашій землі» — підсумував Архіпастир.

Митрополит Симеон передав слова вдячності митрополиту Донецькому і Маріупольському Іларіону, під чиїм архієрейським омофором перебуває Святогірська Лавра, а також безпосередньо наміснику Лаври митрополиту Святогірському Арсенію за Святиню, яку приймає нині Вінницька земля.

Після архіпастирського повчання духовенство і віряни приклалися до чудотворного образу Божої Матері, а потім відбулося всенічне бдіння, яке звершив митрополит Симеон з духовенством кафедрального собору та священиками вінницьких храмів.

По закінченню всенічного бдіння митрополит Симеон очолив молебень зі співом акафісту Пресвятій Богородиці. Молебні з акафістами правилися в суботу до пізнього вечора.

Наступного дня, в неділю 2 липня, Святогірська ікона також перебуватиме у кафедральному соборі. Впродовж усього дня між літургією і вечірнім богослужінням перед нею будуть співати акафісти і звершувати молитви за мир в Україні і благословення для українського народу священики м. Вінниці і Вінницького району.

3 липня, вранці, Святогірська ікона вирушить до Хмільницького району, а потім і до інших районів, які знаходяться на території Вінницької єпархії. 8 липня Святиня зі Святогірської Лаври візьме участь у традиційній хресній ході до Калинівського хреста у м. Калинівці, після чого продовжить свій шлях у Шепетівській та Житомирській єпархіях і згодом приєднається до Хресної ходи у м. Києві, яка відбудеться 27-28 липня, в день свята Хрещення Київської Русі.