Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Відбувся Перший випуск слухачів спільної освітньої програми Донецького національного університету

Вперше у Вінниці Донецький національний університет імені Василя Стуса та Вінницька єпархія Української Православної Церкви за підтримки управління у справах національностей і релігій Вінницької облдержадміністрації успішно реалізували спільну освітню програму «Основи християнського богослов’я».
3 липня у Хрестовоздвиженському храму відбулося урочисте вручення сертифікатів шістнадцятьом випускникам цієї програми. Серед них студенти вінницьких вузів, педагоги, викладачі недільних шкіл та соціальні працівники храмів міста, співробітники релігійних ЗМІ та священнослужителі.

Протягом восьми місяців, які тривала програма, слухачі навчилися ефективно проводити просвітницьку роботу з різними категоріями населення на основі християнського вчення, надавати консультативні послуги з питань духовно-морального розвитку, проектувати духовно-просвітницьку діяльність в різних мікросоціумах.

З успішним завершенням навчання випускників привітали проректор ДонНу імені Василя Стуса Тетяна Нагорняк та митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Пані проректор підкреслила, що така освітня програма є унікальною для Вінниці і Вінниччини в цілому. В той же час вона є продовженням традицій Донецького національного університету, який мав успішний досвід реалізації подібних програм у рідному Донецьку. Тетяна Леонтіївна привітала випускників із завершенням навчання і подякувала за плідну співпрацю Вінницьку єпархію.

Митрополит Симеон також привітав випускників програми і викладачів. Архіпастир констатував, що перший досвід співпраці Вінницької єпархії і Донецького національного університету виявися вдалим. На думку владики це стало можливим завдяки спільному щирому бажанню зробити внесок у духовний розвиток і моральне виховання суспільства.

Про те, що «Основи християнського богослов’я» є не лише духовною, а суспільно-корисною програмою говорили викладачі. Зокрема протодиякон Владислав Демченко, котрий викладав предмет «Церква і суспільство», зазначив, що освітня програма допомогла викладачам недільних шкіл, соціальним працівникам храмів подивитися на світ очима світських людей. Видно, що розширився їхній кругозір. На думку о. Владислава, завдяки отриманим знанням і навичкам, їм буде легше спілкуватися з різними категоріями людей, які приходять до храмів.

Доцент кафедри філософії ДонНУ Віталій Білецький зазначив, що для нього особисто і для кафедри філософії програма була непростим, але цікавим досвідом на ниві по суті патріотичній – згуртування соціуму.

«Рухатися вперед, не зупинятися на досягнутому, поповнювати свої знання» – багато щирих побажань для випускників пролунало від керівників програми, викладачів та гостей, серед яких був керівник сектору вищої освіти департаменту освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації Андрій Клапоущак. Зі словами вдячності від імені випускників виступив Сергій Боярський.

Завершилося урочисте закриття програми обміном грамотами та подарунками. Кращими викладачами були названі доцент Віталій Білецький та протоієрей Володимир Пучков. Вони отримали дипломи від ДонНУ. Подяку від вузу отримав також секретар Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко – за сприяння організації програми. Митрополит Симеон також вручив відзнаки від Вінницької єпархії ректору ДонНУ Роману Гинюку та проректору Тетяні Нагорняк. Подяки від Владики отримали тютори програми Олена Скопова та Юлія Пачос. На завершення урочистості було зроблено спільне фото.

Вже найближчим часом Донецький національний університет та Вінницька єпархія УПЦ знову запросять усіх бажаючих навчатися за освітньою програмою «Основи християнського богослов’я» у наступному навчальному році.

Прес-служба Вінницької єпархії