Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. До столиці прибули 11 чудотворних ікон для участі у святкуваннях Дня Хрещення Русі


26 липня, в Трапезному храмі Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври відбувся брифінг для центральних ЗМІ з нагоди прибуття до столиці древніх та новоявлених образів Божої Матері для участі у святкуванні Дня Хрещення Русі.

«Володимирська-Десятинна», «Призри на смирення», «Київська-Барська», «Радомишльська», «Боянська», «Почаївська», «Зимненська», «Святогірська», «Касперівська», «Охтирська», «Спас Нерукотворний» — 11 чудотворних ікон, які протягом цілого місяця, перебували в різних куточках України прибули до столиці.

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній розповів про головне завдання ювілейних молебнів, присвячених 25-літтю Харківського Архієрейського Собору та про особливості перебування ікон в різних єпархіях УПЦ.

«Дуже важливо було, щоб ті ікони, які прославлені в Західних областях України, приїхали на Схід, де наші православні люди отримали можливість перед ними помолитися, і навпаки, щоб ікони зі Сходу були доставлені на Захід, з Півдня на Північ і т.д.», — сказав владика.

За його словами, це стало додатковою можливістю православним об’єднатися в молитві за мир та благословення для України.

«Згідно наших підрахунків, близько мільйона людей побували в різних храмах, де перебували ці ікони, і мали змогу соборно помолитися, взявши участь у хресних ходах та богослужіннях», — підкреслив митрополит Антоній.

Про те, як зустрічали святині в різних регіонах України розповіли очевидці.

Протоієрей Василь Стецяк, який супроводжував «Касперівську» ікону Божої Матері — головну святиню Одеського краю — західним областями України, розповів, що в Сарненській єпархії була запроваджена цікава ініціатива.

«Поки увесь світ спав, православне Полісся молилося, — зазначив він, — керуючий єпархією владика Анатолій благословив звершувати нічні Божественні літургії в кафедральному соборі на період перебування у ньому чудотворного образу».

Потік вірян у Волинській і Рівненській областях до святині, за його переказом, також не припинявся ні вдень, ні вночі.

Ієрей В’ячеслав, клірик Овручської єпархії, який супроводжував «Радомишльську» ікону Пресвятої Богородиці, поділився подробицями: «черга до святині в кафедральному Соборі Сум не зменшувалася, не зважаючи на те, що цілий тиждень в регіоні не припинялися зливи й грози».

Завтра, 27 липня, ікони візьмуть участь в молебні на Володимирській гірці, який очолить Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Керуючий справами УПЦ, розповідаючи про заходи безпеки під час молебню та Хресного ходу, зокрема, зазначив: «цього року буде перепустка така ж ретельна, як і в минулому. Але для того, щоб люди могли швидше потрапити на Володимирську гірку, пунктів пропуску буде встановлено більше».

Особливістю цьогорічного святкування митрополит Антоній назвав участь великих зарубіжних груп: «До нас приїхали паломники з різних держав — Румунії, Молдови, Білорусії, інших країн. Ми всі разом молитимемося, щоб Господь подарував мир нашій державі. Сподіваємося, що нашу спільну молитву перед чудотворними образами, біля підніжжя пам’ятника святому Хрестителю, благовірному князю Володимиру Господь обов’язково почує».

Після молебню святині пронесуть хресним ходом в Києво-Печерську лавру. Вклонитися чудотворним образам можна буде протягом доби в Трапезному храмі.