Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СЄВЕРОДОНЕЦЬК. Відбулися урочистості з нагоди 10-річчя утворення єпархії УПЦ

У день пам’яті Всіх святих, в Христо-Різдвяному кафедральному соборі м Сєверодонецька відбулося урочисте богослужіння з нагоди 10-річчя утворення Сєверодонецької єпархії. ПовідомляєІнформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Божественну літургію очолили митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим, єпископ Ірпінський Климент, вікарій Київської митрополії. Архієреям співслужили секретар Сєверодонецької єпархії архімандрит Іринарх (Тимчук), секретар Ровеньківської єпархії протоієрей Григорій Устименко, благочинні та духовенство Сєверодонецької, Луганської, Ровеньківської і Россошанської єпархій.

Після читання Євангелія архієпископ Пантелеімон звернувся до віруючих зі словами проповіді.

Після закінчення Літургії було звершено подячний молебень і проголошено многоліття.

Завершилося богослужіння привітаннями з нагоди 10-річчя Сєверодонецької єпархії. Преосвященніший єпископ Климент оголосивпослання Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія, в якому Його Блаженство побажав усій пастві і священнослужителям миру і благоденства:«…Завдяки архіпастирській опіці Преосвящених владик єпархія розквітла прекрасними храмами і монастирями, недільними школами та молодіжними об’єднаннями. І Ви, дорогий владико Никодим, зберігаючи та примножуючи надбання Христове, як добрий пастир, з любов’ю і терпінням облаштовуєте церковне життя у цьому регіоні». За ревне архіпастирське служіння Високопреосвященніший владика Никодим удостоєний ордена УПЦ апостола Іоанна Богослова першого ступеня.

Вітальний адрес зачитав і митрополит Митрофан: «…Історія та життя свідчать, що краса і велич народу – в єдності святої апостольської Церкви. Нехай наша сьогоднішня спільна молитва зміцнить дух братства і добрих взаємин між нашими єпархіями, долаючи тимчасові перешкоди кордонів і лінії фронту, утверджуючи мир на нашій багатостраждальній землі… ».

Владика Никодим подякував архіпастирям за слова привітань і соборну молитву, і особливо – за первосвятительське благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія: «Наш Предстоятель з любов’ю і турботою ставиться до кожного з нас, молитовно підтримує жителів східної України. Так і ми передаємо подяку і синівську любов, наші малі труди, які ми несемо на Луганській землі. Сьогоднішнє богослужіння, коли в одному храмі молилися архіпастирі Луганщини, – це величезний приклад того, що ми повинні бачити один в одному не ворога, а брата і нести мир». Також архієпископ Никодим подякував представникам світської влади за спільні проекти, за гармонію і збереження міжконфесійного миру.

До 10-річчя Сєверодонецької єпархії, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, церковними нагородами за заслуги перед Українською Православною Церквою нагородили представників місцевої адміністрації та благодійників єпархії.

З першим ювілеєм Сєверодонецьку єпархію привітав заступник голови Луганської ОДА Ю. Ю. Клименко, підкресливши, що служіння на Луганщині дуже непросте, і Церква для жителів області є захистом і дає надію. Юрій Юрійович подякував владиці Никодиму від всіх луганчан і вручив почесну грамоту.

Пізніше цього дня відбулося освячення будівлі єпархіального управління після ремонту. Освячення звершив митрополит Луганський і Алчевський Митрофан.