Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Віруючі жителі міста молитовно вшанували пам’ять першого єпископа Криворізького

1 червня, у пам’ять священномученика Онуфрія, архієпископа Курського і Обоянського, першого єпископа Криворізького (1938), відбулося святкове богослужіння в Свято-Онуфріївському храмі, розташованому в Металургійному районі міста Кривого Рогу.

На запрошення настоятеля храму протоієрея Володимира Златова святкову Божественну літургію очолив митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем, якому співслужили секретар єпархії протоієрей Віктор Симонюк, намісник Свято-Володимирського чоловічого монастиря архімандрит Володимир (Нероба), отці благочинні міських і сільського благочинницьких округів, настоятелі православних храмів міста.

Особливо багато на святі було присутніх дітей, оскільки храм-іменинник розміщений між двома школами – гімназією № 95 і школою-інтернатом № 1. Вихованці недільної школи вітали свого Архіпастиря віршами та квітами, радіючи приходу літньої пори і святу Міжнародного дня захисту дітей, який також відзначається 1 червня.

По завершенні богослужіння був звершений хресний хід навколо храму, після чого митрополит Єфрем привітав присутніх з днем небесного покровителя храму і святого молитовника за місто Кривий Ріг і його жителів. Архіпастир закликав кожного озброїтися святою вірою і святою молитвою і, дивлячись на подвиг священномученика Онуфрія, сміливо здійснювати своє земне мандрування: «Будемо молитися за наше місто, будемо молитися за Церкву святу, будемо молитися за наших ворогів, як заповідав нам Господь, будемо молитися за весь світ і за цю землю, яка стогне від гріха і не може більше терпіти різного беззаконня. Нам же дана велика сила і послух – молитися і рятувати цей світ».

Настоятель храму протоієрей Володимир сердечно подякував владиці Єфрему за архіпастирські молитви і слово повчання для своєї пастви та попрохав благословити його і усіх присутніх на добрі діла у славу Божу.

* * *

Священномученик Онуфрій, архієпископ Курський і Обоянський (в миру Антоній Максимович Гагалюк) народився 2 квітня 1889 року в Холмській губернії. У 1915 році закінчив Санкт-Петербурзьку духовну академію. 8 січня 1923 був хіротонізований на єпископа Єлисаветградського, вікарія Одеської єпархії. У його недовге служіння в Кривому Розі воістину було торжество Православ’я. Старі і молоді до відмови наповнювали храм, де він служив. Молодь забувала розваги, поспішала послухати свого єпископа.

Улітку 1924 його заарештували. Народ проводжав поїзд з заарештованим Владикою з плачем, багато падали ниць. Через рік Владика був призначений єпископом Єлисаветградським, але в 1927 році знову заарештований.

Святитель був відомий як борець з обновленством. З 1929 року він – єпископ Старо-Оскольський, а з 1933 року єпископ Курський. 17 січня 1934 возведений у сан архієпископа Курського і Обоянського. З 22 листопада 1935 року перебував на засланні на Уралі в Красноярську. 19 травня 1938 року Святитель був розстріляний.

Прославлений як місцевошанований святий, згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 22 червня 1993 року. Зарахований до лику святих новомучеників і сповідників Російських на Ювілейному Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви в серпні 2000 року для загальноцерковного шанування.

У Криворізькій єпархії святий архієпископ Онуфрій (Гагалюк) поряд зі святим єпископом Порфирієм (Гулевичем) шануються як перші єпископи Криворізькі. На честь святих священномучеників в липні 2013 року у Кривому Розі був встановлений пам’ятник на присоборній площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором. Крім того, Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні від 19 квітня 2016 року (Журнал № 18) ухвалив встановити щорічно 13 вересня (31 серпня по старому стилю) день святкування Собору новомучеників та сповідників Єкатеринославських, у числі яких є і святий священномученик Онуфрій (+01.06.1938).