Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Відбулася IV Всеукраїнська конференція керівників єпархіальних відділів УПЦ у справах сім’ї

30 і 31 травня 2017 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, відбулася IV Всеукраїнська конференція керівників єпархіальних відділів УПЦ у справах сім’ї. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї.

Захід проходив під Києвом в стінах клінічного санаторію «Жовтень» і був присвячений обговоренню концепції та положення про наставництво в Церкві, а також перспективам реалізації в усіх єпархіях УПЦ проекту «Наставництво для дітей, які проживають в інтернатних установах».

Сімейний форум очолив архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон. Відкриваючи конференцію, архієрей звернувся до всіх присутніх зі словом, в якому окреслив основні напрямки роботи Синодального відділу у справах сім’ї. Одним з перших серед них є турбота Церкви про дітей. «Це справа, здавалося б, зрозуміла, тому що ми в своїй роботі постійно зустрічаємося з дітьми, позбавленими батьківського піклування в інтернатних закладах, які позбавлені радості цього світу. Відгукуючись на заклик держави і, спираючись на допомогу Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, ми долучаємося до цієї роботи тому, що Українська Православна Церква – це Церква українського народу і ми не можемо стояти осторонь життя тих, хто на сьогоднішній день є майбутнім і для Церкви, і для держави», – підкреслив архієрей. Також Його Високопреосвященство зачитав Звернення Предстоятеля УПЦ до організаторів, учасників та гостей конференції.

Перша половина робочого дня конференції була приділена презентації «Новації в державній політиці в сфері захисту прав дітей», яку провела Керівник секретаріату депутатського об’єднання «Захист прав дитини – пріоритет держави» Людмила Волинець.

Також у перший день роботи конференції з доповіддю виступив керівник відділу з питань сім’ї Херсонської єпархії протоієрей Іоанн Гордієнко. Священик поділився з колегами досвідом роботи з антиабортної діяльності, а також у питаннях підготовки молодих людей до Таїнства Вінчання і створення сім’ї.

Методології концепції з наставництва в УПЦ для дітей, які проживають в інтернатних установах торкнувся в своєму виступі керівник відділу з питань сім’ї Львівської єпархії протоієрей Михайло Коник.

Під час конференції були представлені видання Синодального відділу у справах сім’ї, в тому числі новий посібник «Сім кроків наставництва в УПЦ», де розписана специфіка поетапного впровадження наставництва в Українській Православній Церкві.

Вечір першого дня закінчився зустріччю з відомим маркетологом і журналістом провідних українських ЗМІ – Віктором Іваненком. Учасники конференції почули рекомендації про якісне висвітлення своєї роботи в медіа-просторі і активну співпрацю з засобами масової інформації.

31 травня вранці перед учасниками Всеукраїнського форуму виступив Євген Осипчук, представник громадської організації «Одна Надія», координатор розвитку наставництва в Україні. Під час доповіді було розкрито ідею методології наставництва і розвиток цього проекту в Україні. Доповідач також звернув увагу, як необхідно готувати кандидатів в наставники та вихованців притулків для участі в даному проекті.

Учасником заходу на другий день роботи конференції став і народний депутат України Юрій Павленко, екс-представник Президента України з захисту прав дітей. Високий гість поділився досвідом роботи та озвучив священикам актуальні питання захисту прав дітей, які стоять сьогодні перед українським суспільством. Юрій Олексійович наголосив на важливості участі Української Православної Церкви.

На завершення роботи конференції виступив Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов. Він розповів священикам про нормативно-правове регулювання проекту «Наставництво» і відповів на ряд запитань учасників конференції, що стосуються перспектив реалізації даної ініціативи. Крім того, увагу було приділено юридичним аспектам розширення напрямків роботи єпархіальних відділів у справах сім’ї.