Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. У Бадівці розкольники не дали держвиконавцям повернути церкву громаді УПЦ


25 квітня у селі Бадівка Острозького району Рівненської області прихильники Київського патріархату завадили державним виконавцям привести в дію рішення суду. Виконавці разом з релігійною громадою УПЦ зіткнулись з відвертим нехтуванням, агресією та навіть блокадою входу на церковне подвір’я прибічниками УПЦ КП.
Представники виконавчої служби приїхали для того, щоб впровадити у життя рішення Вищого господарського суду України від 20 грудня 2016 року. Суд зобов’язав релігійну громаду Київського патріархату усунути перешкоди щодо користування церквою на честь рівноапостольної Марії Магдалини на користь вірян Української Православної Церкви.

Вранці цього дня, взявши хрести та хоругви, селяни вирушили разом із своїм настоятелем хресною ходою до сільської церкви, яку вже більше року незаконно утримує громада КП. Як розповідають очевидці, хотіли до приїзду представників виконавчої служби тричі обійти навколо храму. Утім, філаретівці, щойно побачивши вірян УПЦ, заблокували вхід на територію церкви та почали словесно ображати вірян. А далі один із їхніх прибічників підійшов до священика, вибив з рук посудину із свяченою водою і навіть намагався вчинити бійку.

На приїзд виконавців рішення суду прихильники Київського патріархату теж реагували аж надто емоційно, відмовляючись звільняти захоплений більше року тому храм.

«Коли виконавча служба сказала, що за невиконання приписів суду змушена буде накласти штрафні санкції на релігійну громаду КП, вони одноголосно відповіли: «ми готові оплатити, але церкву все одно не віддамо», – розповідає протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з врегулювання міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії УПЦ. – Тоді виконавці оголосили й про наступні дії, які будуть впроваджені у життя вже за два тижні, а саме: приїзд поліції та відкриття церкви силовими методами. Такий розвиток подій, очевидно, церковних рейдерів не влаштовує, тому вони почали обурюватись і погрожувати подальшими поданнями до суду. Вірян УПЦ села Бадівка це абсолютно не лякає, адже усі факти свідчать, що церква на законній основі належить саме їм. Турбує селян хіба те, що нині українська держава не може забезпечити в достатній мірі повне виконання постанов та рішень судів».

Наразі ситуація з церквою у селі Бадівка залишається без змін. Виконавча служба лишень зачитала рішення суду, проте в дію його так і не привела. Обидві релігійні громади продовжують конфліктувати у словесно-сусідсько-сільській площині й надалі та звершувати недільні Богослужіння, щоправда, у різних умовах: філаретівці у захопленій церкві, а віряни УПЦ – хаті, яку віддала для молитви місцева жителька.