Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Звернення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла у зв’язку зі спробою прийняття антицерковних законів у Верховній Раді

Христос Воскрес!

Дорогі брати і сестри!

Українській Православній Церкві довелось пережити чимало труднощів за період Її становлення та існування. Але ті випробування, які випали на долю нашої Церкви в останні роки, нагадують часи атеїзму, котрі більше 70-ти років панували на нашій землі. Тоді, як всі ми пам’ятаємо, Христова Церква, хоч і була дозволеною на папері, однак залишалась під забороною де-факто.

Важко повірити, але сьогодні, в демократичному українському суспільстві, яке декларує прагнення до втілення європейських цінностей і свобод, розгортаються нові гоніння проти Української Православної Церкви – правонаступниці древньої Київської митрополії. Верховна Рада України, яка мала б працювати на благо громадян держави, незалежно від релігійної приналежності, намагається прийняти закони, котрі будуть діяти проти найбільшої за чисельністю віруючих Церкви України.

18 травня 2017 року, з ініціативи окремої групи народних депутатів України, законодавці планують надати сили законопроектам №4128 та №4511, які не лише поставлять під сумнів питання про існування УПЦ в державі, але і внесуть розбрат в українське суспільство. Дані законопроекти, які суперечать Конституції України, можуть стати початком брутального втручання у внутрішні справи Церкви та неминуче призведуть до нових конфліктів та протистоянь на релігійному ґрунті.

Зважаючи на це, звертаємось до всіх віруючих людей Волині, які цінують мир та не бажають нових конфліктів у державі – молитвою, любов’ю та вірою постаньмо проти ненависті, яка сьогодні приносить багато бід! Ми, які є «світлом для світу»(Мф.5:14), повинні в першу чергу доносити до суспільства правду про те, що Церква не є політичною інституцією, а Тілом Христовим.

Сьогодні майбутнє українського Православ’я в наших із вами руках! І тільки ми будемо нести відповідальність за те, що залишиться після нас з вами для наших майбутніх поколінь. Право на вільне сповідування своєї віри гарантоване нам Конституцією України. Так само, за Конституцією України, ми маємо змогу це право відстоювати! Якщо ми самі не допустимо принижувати свою гідність та християнські почуття, цього в нас не зможе забрати ніхто!

Закликаю на вас Боже благословення! Нехай милосердний Господь допоможе нам вистояти в ці непрості часи.

+НАФАНАЇЛ,

ЄПИСКОП ВОЛИНСЬКИЙ І ЛУЦЬКИЙ