Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРЕМЕНЧУК. 31-а річниця Дня Чорнобильської трагедії: пам’ятаємо, молимося


26 квітня, у 31 річницю однієї з найстрашніших техногенних катастроф в історії людства, у Лохвиці вшанували пам’ять жертв аварії на Чорнобильській АЕС та подякували живим героям-чорнобильцям. Біля пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» зібралися представники міської влади, громадських організацій, учні навчальних закладів та небайдужі громадяни. Відслужив панахиду за загиблими, котрі брали участь у ліквідації, а також постраждалими внаслідок хвороб після аварії на ЧАЕС, благочинний Лохвицького округу протоієрей Михаїл Товстяк.
У своїх промовах присутні згадали події 1986 року та героїзм людей, які брали участь у ліквідації техногенної катастрофи, а також торкнулися проблем, з якими доводиться стикатися чорнобильцям. Хвилиною мовчання вшанували людей, котрі віддали своє життя, ліквідовуючи наслідки страшної аварії і рятуючи інших від нищівного впливу радіації. На завершення мітингу всі присутні поклали квіти до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля».
31 рік тому світ здригнувся від жахливої звістки про аварію на Чорнобильській атомній електростанції. Радіацією забруднено понад 54 тис. кв. км території, постраждало понад 3,4 млн людей, з яких 1,5 млн — діти. Смертоносна хмара накрила понад 1000 українських міст і сіл, а на карті України з’явилась 30-кілометрова «зона відчуження». Щонайбільше 400 тисяч жителів були змушені залишити свої домівки, понад 10 млн. людей нині проживає на радіаційно забруднених територіях.