Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій: Благодать Божа дається тому, хто прагне стати кращим

Своїм Вознесінням Господь подав людям нову благодать — благодать спасіння, але щоб отримати її, людині потрібно докладати зусиль і самій.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї проповіді у день Вознесіння Господнього 25 травня 2017 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Говорячи це, Господь почав підійматись перед ними на Небо. Вони підняли свої голови і з сумом дивилися, як Вчитель підноситься на Небо. І коли Господь возносився, Він благословив їх і сказав: “Се Аз с вами во вся дни до скончания века”», — процитував слова Євангелія Предстоятель.

Він зазначив, що в цей момент Господь вказав на те, що у людей з’явилася надія на життя Вічне разом з Христом Спасителем.

«Господь дарував нам благодать спасіння. До пришестя у світ Спасителя цієї благодаті не було, але коли Господь прийшов у світ, ця благодать з’явилася», — підкреслив Блаженніший владика.

За словами Архіпастиря, світ завжди існував завдяки благодаті Божій: «Господь наповнює всесвіт і все у ньому Собою», але тільки тепер з’явилася «благодать, яка спасає людину».

«Відчути її може той, хто намагається творити волю Божу, жити по заповідях, — продовжив Його Блаженство, — людина, яка не застигає у своєму положенні, а докладає зусиль, щоб стати кращою».

Всі святі угодники Божі трудилися для стяжання цієї благодаті, і вони змогли побачити прояви її спасительної дії.

«Кожен з нас теж повинен намагатися стяжати цю благодать і відчути силу Божу, — підкреслив Митрополит Онуфрій. — Коли ми нічого не робимо, то говоримо, що можемо не їсти, не пити, не піти кудись, якщо захочемо… Але як тільки людина починає подвизатися, то розуміє, що сама по собі частіш за все не в силах утриматися від найменшої спокуси».

Як зазначив Предстоятель, докладаючи зусиль і прикликаючи на допомогу Господа, людина починає відчувати силу Його благодаті: «І в такі епізоди життя вона пізнає, що без благодаті Божої їй не спастися».

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, жити на землі так, щоб ми відчували не тільки благодать життя, сили, гармонії, краси, але і благодать спасіння, яка свідчить про те, що Господь завжди з нами — тільки б ми не відвертали свого обличчя від Нього», — підсумував Блаженніший владика.