Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви з нагоди дня Пам’яті жертв політичних репресій

Христос воскрес!

Дорогі брати і сестри!

Цього року виповнюється 80-та річниця початку масових політичних репресій 1937–1938 років. Це була одна з найжорстокіших сторінок історії, адже в цей період безвинно загинули тисячі братів і сестер, синів і дочок не тільки України, а й інших народів. На Київській землі поховані представники понад 30 національностей, яким, лише бажанням окремих осіб, був присвоєний ярлик «антирадянських елементів». Такими абсурдними постановами та ухвалами були зруйновані тисячі людських життів, знищені сотні родин.

Сьогодні ми з болем у серці молимось за упокій всіх жертв політичних репресій. Висловлюємо глибоке співчуття рідним і близьким спочилих та всім, кого торкнулася ця страшна трагедія.

Найголовніший урок цього сумного ювілею — це пам’ятати і не повторювати помилок минулого. Братські могили, які збереглися до сьогодні, є живими свідками репресій та беззаконня минулого століття. Биківнянські поховання сьогодні усім нам нагадують, що суспільно-політичні ідеї, засновані на свідомій омані та пошуку уявних ворогів, породжують лише сльози та розпач. Адже розбудова держави можлива тільки на засадах любові, терпіння та взаємоповаги до людей, хай навіть і протилежних поглядів.

Щиро бажаю усім нам, молитовно пам’ятаючи жертви репресій, не допустити навіть найменших переслідувань ані за політичними, ані за релігійними, чи будь-якими іншими ознаками.

Сьогодні наша Українська Держава переживає складні часи. А тому наше завдання не протистояти один одному, а об’єднатися у спільній праці на благо і процвітання нашої Вітчизни. Кожен за своїм покликанням повинен трудитися заради миру та благополуччя наших співвітчизників. Нехай Бог усіх нас благословить, щоб наша земля більше ніколи не повнилася братськими могилами, а лише миром, чеснотами та добрими здобутками нашого боголюбивого Українського народу.

Усіх наших вірних поздоровляю з шостою неділею після Пасхи Христової, з неділею про сліпого. Нехай Воскреслий Господь наш Іісус Христос, Який зцілив сліпонародженого, зцілить і наші сердечні очі, щоби ми бачили один в одному дітей Божих, заради яких Син Божий прийняв на Себе нашу людську природу, постраждав на Хресті і преславно воскрес із мертвих, подарувавши нам вічне життя і царство, де немає ні неправди, ні страждань.

Воістину Христос воскрес!

+ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ