Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви до депутатів Верховної Ради України

Шановні народні обранці!

Українська Православна Церква завжди виступала і виступає за збереження миру як у нашій Українській Державі, так і між усіма людьми. Проповіді священнослужителів Української Православної Церкви безупинно закликають до християнської любові, до виконання Заповідей Божих, до взаєморозуміння та поваги. Ці істини — незмінні та вічні, як вічними є слова Христові, закарбовані у Святому Євангелії. Але ворог людського роду, який всіляко намагається зіштовхнути істинних дітей Божих з праведної дороги, впродовж століть намагається очорнити Христову Церкву, придумуючи все нові й нові методи боротьби, які б відповідали так званим потребам сучасності.

Переживши страшні богоборчі часи атеїстичної влади, ми ніби з полегшенням мали б зітхнути, що уже ніхто нікого не буде переслідувати за відвідування Божого храму, не буде залякувань та насилля. Проте, нині весь православний світ сколихнули дії окремих політиків, які штучно намагаються зробити Українську Православну Церкву, — яка є Церквою українського народу та об’єднує розділений Схід і Захід, Північ і Південь нашої країни, —чужою для українського суспільства.

Шановні депутати! Ви плануєте розглядати законопроекти №4511 та №4128, негативні відгуки яким уже дали експерти, релігієзнавці, політики та всі небайдужі українці. Але найголовнішу оцінку дали ті, кого зазначені законопроекти безпосередньо стосуються — це православні українці, незгодні з прийняттям запропонованих змін. Понад 300 тисяч громадян України особисто звернулись до Вас, своїх обранців, з проханням не приймати ці законопроекти. Сьогодні біля Верховної Ради зібрались десятки тисяч вірян, які з молитвою на вустах просять прислухатись до голосу Церкви. Подібні чисельні молитовні стояння проходять по всій Україні.

Українська Православна Церква неодноразово наголошувала на небезпеці цих законопроектів, які мають не тільки антицерковний, але й антидержавний та антинародний характер, і їхнє прийняття призведе до релігійної ворожнечі, дискримінації та порушення свободи совісті та віросповідання. Реалізація цих законопроектів відкриє двері для релігійної війни та покладе негативний відбиток на Україну на міжнародній арені.

Впродовж років незалежності України ми всі разом по крихтах, сльозами і потом, намагалися будувати міжконфесійний мир, відновлювали зруйновані храми, та, найголовніше — відбудовували понівечені людські душі. А сьогодні через волевиявлення окремих політиків може буде відроджена та продовжена справа атеїстичної богоборчої влади.

Шановні наші депутати! Вже вкотре звертаємось до Вас з проханням не допустити прийняття зазначених змін, передбачених в проектах Законів №4128 та №4511. Молимо Милосердного Бога дарувати Вам мудрість, виваженість, християнське розуміння та любов при прийнятті доленосних рішень для нашої Української держави.

+ОНУФРІЙ,
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ