Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. На честь 80-ліття Донецького національного університету імені В. Стуса митрополит Симеон подарував Барську ікону Пресвятої Богородиці


26 травня у м. Вінниці, у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса, відбулося урочисте засідання вченої ради, присвячене 80-річниці від дня заснування вузу. У засіданні взяли участь усі викладачі університету, а також гості: керівники Вінницької області, представники міської влади, політики, іноземні дипломати, члени делегацій навчальних закладів з Польщі, Болгарії, Великобританії та інших країн, підприємці, представники органів самоврядування. Серед почесних гостей був митрополит Вінницький і Барський Симеон, якого супроводжував секретар єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко.

Перед початком засідання усіх присутніх привітала група барабанщиків народного ансамблю танцю «Барвінок». Після цього у актовій залі з’явився ректор Донецького національного університету Роман Гринюк в урочистій ректорській мантії у супроводі голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія. Після оголошення ректором відкриття урочистого засідання, очільник області привітав професорсько-викладацький склад вузу із ювілейною датою.

Далі відбулося нагородження осіб, удостоєних звання Почесного Доктора Донецького національного університету. Серед тих, хто став доктором honoris causa, були професори провідних польських вузів і болгарського університету, а також генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак.

Після урочистого нагородження прозвучали привітання від численних гостей. З вітальним словом виступили, зокрема, народний депутат України Сергій Кудлаєнко, керівник департаменту вищої освіти міністерства Культури України Олег Шаров, заступник голови, директор департаменту науки і освіти Вінницької обласної державної адміністрації Ігор Івасюк, керівник апарату обласної ради Тетяна Яременко, депутат Вінницької міської ради Віталій Погосян та інші.

Митрополит Симеон також привітав ректора і викладачів з 80-річчям університету. Владика наголосив, що все у світі відбувається з волі Божої. На думку архієрея, переїзд університету з Донецьку до Вінниці був хоча і вимушеним і важким рішенням для викладачів і студентів, але згодом послужив тому, що у Вінниці з’явився вищий навчальний заклад європейського зразка, який змушує «підтягуватися» до свого рівня й інші вінницькі виші.

Архіпастир підкреслив, що як би важко не було тим, хто залишив свої рідні домівки у Донецьку, у Вінниці вони відчули гостинність подолян. Подальший успішний розвиток університету, на думку владики, свідчить також про особливе Боже піклування про викладачів і студентів. Митрополит Симеон побажав, щоб і надалі Боже благословення перебувало на усіх, хто буде навчати і навчатися у Донецькому національному стусівському університеті. Архіпастир подякував ректору за співпрацю, яка проявилася у організації на базі університету спільно з Вінницькою єпархією сертифікатної програми «Основи християнського богослов’я». Митрополит висловив сподівання на подальший розвиток цієї співпраці. На завершення своєї промови владика Симеон вручив ректору ікону Божої Матері «Барську», оригінал якої знаходиться у м. Барі і є однією з головних святинь Вінницької єпархії і Вінницької землі. «Нехай ця ікона буде благословенням для Вас і всієї Вашої великої університетської родини» — побажав Роману Грринюку митрополит Симеон.