Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. На батьківщині митрополита Симеона відсвяткували 25-річчя храму

21 травня, в неділю і в день пам’яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, у с. Райківці Хмельницького району Хмельницької області, на малій батьківщині митрополита Вінницького і Барського Симеона, відбулися урочистості з нагоди 25-ої річниці з початку будівництва та 20-ої річниці з дня освячення місцевого храму на честь архістратига Божого Михаїла.
Святкування розпочалося Божественною літургією, яку звершили п’ять архієреїв: митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, який очолив богослужіння, а також митрополити: Вінницький і Барський Симеон, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископи: Житомирський і Новоград-Волинський Никодим та Городницький Олександр. У служінні взяли участь священики і диякони з Вінницької, Київської та Хмельницької єпархій.
Особливий молитовний настрій для майже півтисячі парафіян, які заповнили увесь храм і стояли на церковному подвір’ї, допомагав створити прекрасний спів дитячо-молодіжного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору з м. Вінниці, який прибув на свято разом із митрополитом Симеоном.
Під час літургії підносилися молитви за ктиторів, будівельників і жертводавців храму, які доклали зусиль для його будівництва і прикрашання. Настоятель парафії протоієрей Георгій за усеїдні труди і з нагоди ювілею храму був удостоєний чергової богослужбової нагороди – наперсного хреста з прикрасами. Нагороду під час Малого входу вручив керуючий Хмельницькою єпархією митрополит Антоній. Проповідь після читання Євангелія виголосив архієпископ Никодим.

За літургією підносилась сугуба молитва за мир в Україні. Також була звершена заупокійна молитва за жертвами політичних репресій ХХ століття, пам’ять яких відзначалася цього дня в Україні, серед яких багато було гнаних і замучених за віру Христову.

Божественна літургія завершилася хресною ходою навколо храму, під час якої звучали радісні пасхальні піснеспіви у виконанні дитячого хору та хору священнослужителів.

Після хресної ходи до присутніх із словом привітання звернувся митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній. Його Високопреосвященство наголосив на особливій ролі у будівництві та прикрашанні Свято-Михайлівського храму митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Владика Симеон у свою чергу подякував усім жителям села за любов до святині села, яка виражається у піклуванні та допомозі під час проведення будівельних і особливо оздоблювальних робіт, які за сприяння митрополита Симеона особливо активно проводилися впродовж останніх п’яти років.

Його Високопреосвященство нагадав присутнім сторінки духовної історії с. Райківці і зокрема історії місцевих храмів, яких тут було три. Перший був зруйнований у 19 столітті. Поруч із місцем, де він стояв, був побудований новий храм, який зруйнували у безбожні роки 20 століття. І ось, 25 років тому, у 1992 році, був закладений наріжний камінь нового Архангело-Михайлівського храму, а у 1997 році, він був уже освячений.

Після митрополита Симеоена до присутніх звернувся сільський голова Райківців Андрій Антонюк, який насамперед привітав усіх зі святом, а також подякував владиці Симеону за його піклування про храм і висловив сподівання, що і надалі архіпастир буде опікуватися духовною святинею свого рідного села.

Після святкування у храмі урочистості перемістилися у місцевий клуб, де відбувся святковий концерт. Мешканці Райківців з подивом відзначали, що не пам’ятають, коли іще просторий зал їхнього клубу був заповнений так щільно, як цього дня. Люди стояли в проходах і чекали концерту.

Першим перед глядачами виступив дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського собору, який виконав низку духовних кантів. «Родзинкою» виступу колективу стало виконання пісні «Ромашка белая», яку присвятили пам’яті видатного сина Хмельниччини Блаженнішого Митрополита Володимира. Присутнім архієреям хор присвятив пісню про архіпастиря, а потім підняв усім настрій веселою жартівливою болгарською піснею. Останнім у програмі вінницького хору прозвучала пісня «Рідний дім», яку діти присвятили владиці Симеону.

Наступним на сцені виступали танцювальний колектив «Фаворит» місцевої загальноосвітньої школи. Зворушливим був виступ-привітання танцювального колективурайковецького дитячого садочку. Виступили на концерт і двоє місцевих солістів.

Концерт проходив у дружній, теплій, атмосфері, яку ведучий концерту секретар Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко назвав сімейною. Він неодноразово передавав слово владиці Симеону, який ділився своїми спогадами про храм, його будівництво і про життя рідного села. Слово брали також педагоги, працівники місцевих закладів, звичайні парафіяни.

Справжнім сюрпризом для учасників свята став виступ ансамблю «Водограй», учасники якого є також хористами архієрейського хору Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці. На чолі зі своїм керівником заслуженим працівником культури України Олександром Холявою колектив порадував великою кількістю українських народних пісень, зарубіжних і українських популярних пісень. Були виконані й патріотичні пісні з побажаннями миру для України і українського народу.

На завершення свята митрополит Симеон разом із учасниками концерту та глядачами заспівав «Многая літа» усім жителям свого рідного села Райківці і побажав, щоби й надалі місцевий храм гуртував людей і не лише для подібних святкувань, а насамперед для спільної молитви за спасіння себе, своїх ближніх та усього народу України.