Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. ВІдбулась презентація «Літургії для дитячого хору»

25 травня у залі обласної філармонії відбулася презентація навчального нотного видання «Служба Божа для дитячого хору на підставі українських церковних мелодій». Захід проходив з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона. У залі були присутні автор збірки – київський композитор хормейстер Національної опери України заслужений діяч мистецтв України Олександр Тарасенко, а також почесні гості: митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Переяслав-Хмільницький і Вишневський Олександр. Останній представляв Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, яким було здійснене видання збірки за сприяння мецената о. Богдана Гулямова. Серед почесних гостей були також відомі регенти Вінницької єпархії: протоієрей Сергій Виговський, ієрей Назарій Давидовський, Олександр Холява, Христина Бедзір та інші.

На початку презентації ведучий заходу секретар Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко запросив на сцену автора. Олександр Тарасенко перш за все подякував глядачам, які зібралися у залі, а також організаторам – Вінницькій єпархії УПЦ. Розповідаючи про свою збірку, композитор нагадав сторінки історії, зокрема описану Павлом Аллєпським мандрівку Антіохійського патріарха Макарія, який у XVII столітті відвідав терени України і серед іншого був здивований благочестям тутешніх дітей, їх участю у богослужінні та церковному співі. Традиції церковного співу на думку Олександра Тарасенка у ті давні часи були однією з основ духовно-культурного виховання молоді. Композитор пригадав власне дитинство, у якому він відвідував храм і навчався церковному співу, що передавався як усна традиція – від старшого покоління до молодшого. Під враженням цього дитячого досвіду митець вирішив створити нотну збірку, засновану на відомих українських хорових мелодіях, яка б слугувала своєрідним букварем для дітей і молоді, які сьогодні навчаються церковному хоровому співу, і основою для їх майбутніх творчих пошуків з метою розвитку і збагачення української духовної хорової сппадщини.

Олександр Леонідович подякував за видання збірки духівнику Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира владиці Олександру, меценату диякону Богдану Гулямову, а також митрполиту Симеону, який організував у себе в єпархії презентацію видання, яка загалом є поки що третьою. Попередні дві презентації відбулися у містах Києві та Рівному. Автор збірки представив колектив, який цього дня презентував глядачам його музичні обробки – дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці та його керівника Наталію Кременюк. На думку Олександра Тарасенка, цей хор на сьогодні є одним з найкращих церковних дитячих хорів України.

Далі на сцені з’явилися виконавці і почалося справжнє духовне свято — продовження святкування Вознесіння Господнього, яке вранці розпочалося Літургією у храмах, а ввечері продовжилося виконанням літургійних молитовних піснеспівів.

Глядачі насолоджувалися мелодійним співом і слухали композиторські обробки відомих українських церковних наспівів – почаївського, поліського, київського, львівського, а також грецького, який з давніх-давен також звучить у храмах України.
У концерті також брав участь клірик Стрітенського храму м. Вінниці протоієрей Володимир Коржевий, який виголосив єктенії слов’янською та грецькою мовами. Гарним доповненням до хорового співу став відеоряд, який демонструвався на великому екрані і показував храми, ікони, фрески, а також дії священиків під час того чи іншого моменту Літургії.

На згадку про презентацію митрополит Олександр подарував регенту хору Наталії Кременюк бронзове погруддя митрополита Володимира і побажав подальших творчих успіхів. Хор і його керівника привітали також присутні на концерті регенти, серед яких була й гостя з Києва – організатор Всеукраїнського фестивалю парафіяльних хорів «Пентикостія» Дар’я Кириченко. Усі регенти також отримали у подарунок від Фонду пам’яті Блаженнішого митрополита Володимира примірник хорової збірки, яка була щойно презентована.

Після вручення подарунків захід ще не завершився. У пам’ять про Блаженнішого Володимира хор виконав відому пісню, яку він написав у своїй молодості, — «Ромашка белая», а також низку духовних кантів. На завершення Олександр Тарасенко про диригував хором, який разом з артистами вінницького камерного академічного оркестру «Арката» проспівали духовний гімн України «Боже великий єдиний». І навіть після цього, останнього із запланованих у концерті творів, глядачі не відпускали хор зі сцени. На їх прохання діти виконали кілька духовних пісень, у тому числі відому сербську пісню «Віра вічна», яку допомогла виконати солістка – регент Хрестовоздвиженського храму м. Вінниці Христина Бедзір, а також кілька народних укураїнських пісень. Таким чином дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці вкотре продемонстрував свою майстерність і вміння співати на високому виконавському рівні як духовні піснеспіви, так і світські та народні хорові твори.

Прес-служба Вінницької єпархії