Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УМАНЬ. Заява Прес-служби Уманської єпархії Української Православної Церкви на підтримку Олександра Вельбівця

Управління Уманської єпархії Української Православної Церкви вважає за потрібне публічно висловити свою підтримку мужньої громадянської позиції голови Черкаської обласної ради Олександра Івановича Вельбівця.

В часи політичної нестабільності і непевності суспільного життя в Україні звичним стало явище духовно-морального релятивізму. Політики, громадські діячі та пересічні громадяни змінюють свої погляди та переконання, в тому числі релігійні, в залежності від політичної кон’юнктури та суспільної думки, яку створюють ЗМІ. Це стає підґрунтям для непорозумінь і навіть конфліктів на рівні територіальних громад, родин і окремих громадян. Ті, хто ще вчора святкували одні й ті ж свята, ходили до одного й того ж храму, сьогодні ворогують між собою части лише на підставі газетної статті чи телевізійного сюжету, в яких уміла, але недобра рука журналіста виставила у неприглядному світлі ту чи іншу організацію чи групу людей.

На цьому тлі особливу повагу викликає вчинок голови Черкаської обласної ради Олександра Івановича Вельбівця, котрий із трибуни Обласної ради публічно засвідчив: кожна людина має право на власні релігійні переконання і вона не повинна зазнавати будь-яких утисків через свою віру. Позиція, яку озвучив Олександр Іванович, є виваженою, твердою та по-християнськи сповідницькою. Олександр Іванович відкрито і чесно визнав: «Як громадянин я маю визначене Конституцією право вирішувати, прихожанином якої Церкви, якої конфесії я маю бути. Найголовніше – те, щоб у моїй душі, у моєму усвідомленні була віра в Господа. Це – найперше. Друге: я залишаюся у тій Церкві, в якій мене хрестили після народження, в якій мене вінчали, в якій я причащаюся. Якщо я буду змінювати свої погляди щодо релігії залежно від політичних процесів у світі і взаємовідносин із різними державами, то це буде не віра, а данина моді». Суворо дотримуватися законів України у своїй професійній діяльності, твердо стояти на позиції свободи особистості та невідступно слідувати віровченню і духовно-моральним настановам своєї Церкви – ось зразок життєвої позиції громадянина, патріота і християнина.

Особливо варто відзначити мудре розуміння Олександром Івановичем проблеми подолання церковного розколу в Україні. Не за вказівкою «згори», а саме через загальнонаціональне каяття і примирення, через які треба шукати шлях вирішення проблеми церковного розділення в Україні, та й інших проблем, які розділяють нині українців.

Схвально оцінюючи мужню позицію голови обласної ради, закликаємо всіх вірних нашої Єпархії твердо стояти у вірі, бути патріотами своєї держави та не боятися відкрито свідчити про свої переконання, наслідуючи приклад Олександра Івановича Вельбівця.

Прес-служба Уманської єпархії УПЦ