Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Українці найбільше довіряють Церкві та зовсім не довіряють владі, — КМІС

Найбільшою довірою серед українців користується Церква, а найменшою – Верховна Рада України.

З  2 по 12  грудня 2016 року  Київський міжнародний інститут соціології провів власне опитування громадської думки «Омнібус» щодо довіри соціальним інституціям України, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на kiis.com.ua.

Згідно з даними досліджень, українці все більше довіряють Церкві. В українському суспільстві спостерігається тенденція до зниження рівня довіри практично до всіх соціальних інституцій, окрім Церкви, волонтерів та Збройних Сил України. (Графік 1)

На сьогодні Церкві довіряють 56,7% громадян України, це приблизно на 3% більше ніж волонтерам і Збройним Силам.

При цьому частина опитуваних (22, 7%) не змогли визначитися зі своїм відношенням до релігійних організацій. Свою абсолютну недовіру Церкві висловило лише 8,7%.

Приблизно стільки ж українців сьогодні повністю або частково довіряють Уряду та Верховній Раді України (9,5% та 5,3% відповідно). Ці владні інститути викликають найменше довіри у населення та мають дуже низький баланс довіри й недовіри.

Вітчизняним ЗМІ все ще довіряє чверть українців, але вони сильно втратили довіру порівняно с попереднім роком (Графік 1).  Позитивний баланс довіри вони зберігають лише у західному регіоні, східний регіон взагалі не довіряє українським ЗМІ (Таблиця 4).

Значно зросла довіра до Збройних Сил України – більш ніж половина українців довіряє цій інституції. Найбільше їм довіряють у західному регіоні, найменше – у східному (Таблиця 3).

таблиця 1-1

таблиця 1-3

таблиця1-4

таблиця1-5

Графік 1. Динаміка зміни балансу довіри-недовіри до соціальних інституцій у 2015 – 2016 роках, % опитаних

1engОпитування проводилося у 110 населених пунктах (PSU) в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. Методом інтерв’ю опитано 2040 респондентів У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. У даному опитуванні вибірка розподілялася лише на контрольованій частині Донбасу, в тій пропорції, яку за даними ЦВК становили виборці Донбасу в останніх парламентських виборах (жовтня 2014 року). Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%