Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВЕ. Єпархія взяла участь у відкритті “Кімнати історичної пам’яті князя Федіра Корятовича”

У  четвер, 8-го грудня, в замку «Паланок» відбулася урочиста презентація проекту «Кімната історичної пам’яті князя Федіра Корятовича», а також  передача копії портрету князя Корятовича, який зберігається в Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі.

На запрошення організаторів дійства та з благословення керуючого Мукачівською єпархією Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора, участь у відкритті взяв настоятель храму на честь ікони Божої Матері “Почаївської” – протоієрей Василій Юрина.

Портрет князя Корятовича став першим експонатом майбутньої експозиції. Копія на полотні – дарунок Литовської Республіки. Автор портрету – невідомий художник XVII століття. В подальшому в «Паланку» облаштовуватимуть й кімнату литовського князя. Корятович свого часу був володарем замку «Паланок», який він розбудував і укріпив, перетворивши його на свою резиденцію.За словами віце-міністра культури Ромаса Яроцкіса це перший подібний гуманітарний проект в Україні. «Незабаром тут буде облаштований виставковий зал –кімната князя Корятовича. Це перший музей України, де буде представлена історична спадщина і нашої країни. Ми маємо багато спільного, і цей проект нас об’єднуватиме», – зазначив віце-міністр. Також він вважає, що Мукачево може очікувати на значний притік туристів з Литви.

Дослідження пам’яток і підбір матеріали для майбутньої кімнати історичної пам’яті князя Федора Корятовича здійснювали історики з Литви та України. Матеріали для майбутніх експонатів знайдено не лише в Україні, а й в архівах та музеях Литви, Латвії, Угорщини та України.

В ході зустрічі з представниками Литовської Республіки міський голова Мукачева Андрій Балога зазначив, що місто цікавить співпраця з литовськими партнерами, а новий проект цьому сприятиме.

Участь у презентації проекту взяли директор історичного музею Тракайського замку Віргіліюс Повілюнас, почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді Віктор Гарапко, куратор проекту від литовської неурядової організації «Східно-Європейське співробітництво» Беатріче Белявців.

За матеріалами сайту Мукачівської міськради