Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Православні криворіжці молитовно вшанували небесного покровителя свого міста

19 грудня, у день пам’яті святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця (бл. 345), православні криворіжці зібралися у Свято-Миколаївському храмі в історичному центрі свого міста, щоб молитовно відсвяткувати торжество небесного покровителя Кривого Рогу.
За наявними історичними відомостями можна стверджувати, що ще в 1761 році на цьому місці, у поселенні біля злиття річок Інгульця і Саксагані, була відкрита дерев’яна Свято-Миколаївська церква, і з тих пір святитель Миколай проявляє своє заступництво і молитовне піклування про поселення, що стало в наші дні містом з майже 700-тисячним населенням. Саме тут була заснована в 1775 році поштова станція Кривий Ріг, початок якої дав нині вже канонізований святий праведний Петро Калнишевський, останній кошовий отаман Запорізької Січі. У цьому храмі на початку ХХ століття молилися і перші єпископи Кривого Рогу – святі священномученики Онуфрій (Гагалюк) і Порфирій (Гулевич). На жаль, незабаром після арешту архіпастирів храм був закритий і зруйнований. Уже після утворення Криворізької єпархії 2001 році трудами владики Єфрема на місці поруч із зруйнованим храмом виник новий храм, перебудований з існуючого приміщення у вигляді базиліки, який і продовжив історію стародавнього храму в новітній час.
Вранці перед початком святкової Божественної літургії парафіяни храму вітали свого архіпастиря хлібом-сіллю та квітами, а вихованці недільної школи подарували усім присутнім гарний настрій, дзвінкими дитячими голосами проспівавши піснеспіви та розповівши вірші про святого Божого угодника.
При величезному зібранні богомольців митрополит Єфрем звершив святкову Божественну літургію, за якою на малому вході з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія настоятель храму протоієрей Димитрій Салатюк був нагороджений Хрестом з прикрасами.

Божественну літургію своєму архіпастиреві співслужили секретар Криворізької єпархії протоієрей Віктор Симонюк, намісник Свято-Володимирського чоловічого монастиря архімандрит Володимир (Нероба), благочинний Криворізького міського Південного благочиння протоієрей Володимир Борак, настоятель храму рівноапостольної Марії Магдалини ієрей Олександр Лєсков, а також клірики Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Олександр Горовенко та ієрей Сергій Білов.

На запричасному повчальне слово із закликом християнам наслідувати головну чесноту святителя Миколая – любов до ближнього – виголосив клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Олександр Горовенко.

Відрадним став той факт, що за Божественною літургією сповідалися і причащалися святих Христових Тайн практично всі учасники богослужіння, особливо діти. Традиційно під час свята «Миколи зимового» про благополуччя кафедрального міста молився його градоначальник Юрій Вілкул. Також за богослужінням були присутні голова Центрально-Міського району Сергій Нєженцев, голова правління ПАТ «Криворіжіндустрбуд» Микола Земляний, численні іменинники і парафіяни храму.

По завершенні Божественної літургії був звершений святковий молебень перед святими мощами святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських. Після молебню митрополит Єфрем виголосив проповідь про приклади милостині і милосердя, засвідчені святителем і чудотворцем Миколаєм, навіть після завершення його земного життя.

Зі словами привітань звернувся до присутніх Криворізький міський голова Вілкул Ю.Г., який зокрема зазначив: «Дуже символічно, що повертається добро в наші серця, в наші душі, повертається і справедливість. Ми будемо сподіватися, що святий Миколай принесе мир і спокій в нашу країну, а всі ми будемо старанно молитися за те, щоб розвивалося наше місто, росли і виховувалися наші діти – на щастя батькам, бабусям і дідусям. І я впевнений, що те все, що ми просимо у святого Миколая, він дасть – і кожній родині, і кожному жителю нашого міста, тому що, напевно, криворіжці заслужили це своєю працею, своїм духовним поривом і вірою. Віра – це велика справа. Я думаю, що це врятує людство: коли віра є не тільки на словах, але і в серці, і в душі».

З нагоди 15-річчя відродження давнього Свято-Миколаївського храму його найперші прихожанки були нагороджені відзнаками Криворізької єпархії. Медаллю святих священномучеників Онуфрія і Порфирія, святителів Криворізьких І ступеня відзначено Ковтун А.М., бухгалтера Управління Криворізької єпархії, ІІ ступеня – Курасову Є.А. та Гусєву Т.В., регента хору та бухгалтера Свято-Миколаївського храму.

На завершення свята всім маленьким парафіянам владика Єфрем і мер міста Юрій Вілкул вручили солодкі подарунки.