Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У Міністерстві освіти і науки вручили перші свідоцтва про державне визнання документів про вищу духовну освіту

Серед перших, хто отримав документ про визнання духовної освіти, був єпископ УПЦ

20 грудня 2016 року у залі Колегії Міністерства освіти і науки України відбулася урочиста церемонія вручення перших свідоцтв про державне визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами.

mg-0009-20-12-2016Довідка: починаючи з вересня 2016 р., Міністерством ухвалено позитивні рішення щодо визнання 106 документів про вищу духовну освіту, 5 документів про присвоєння вчених звань, а також 9 дипломів про присудження наукових ступенів, виданих вищими духовними навчальними закладами. Раніше, влітку 2014 року було ухвалено Закон України «Про вищу освіту», який передбачив можливість державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання осіб, які на день набрання чинності цим Законом здобули освіту, захистили дисертації на здобуття наукових ступенів та отримали вчені звання у вищих духовних навчальних закладах.

Державне визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами, здійснюється на виконання положень Закону України «Про вищу освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 652 «Про державне визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами» та відповідно до низки наказів Міністерства.

dsc_7191З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія участь у заході взяв голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент. На урочистій церемонії також були присутні віце-ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії єпископ Новосанжарський Веніамін, представники духовенства УПЦ, релігійних організацій, співробітники МОН, випускники вищих духовних навчальних закладів.

Під час вручення свідоцтв про визнання документів про вищу духовну освіту єпископ Климент також отримав диплом кандидата богослов’я.

Лілія Гриневич / фото mon.gov.ua

Лілія Гриневич / фото mon.gov.ua

Преосвященний владика Климент звернувся до присутніх, передаючи вітання із знаменною подією від Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Він також відзначив, що процес визнання духовної освіти і сьогоднішнє вручення дипломів є завершенням тривалого шляху зміни свідомості багатьох людей у сфері освіти і науки, чималої кількості чиновників, які тривалий час не визнавали у богослов’я права на існування. Вся та важка праця, яка має сьогодні своє логічне завершення, стала результативною завдяки зусиллям Міністра освіти і науки пані Лілії Гриневич. Саме ця жінка змогла свого часу зрушити важкий камінь неприйняття богословської освіти, чим відкрила шлях до справжніх змін в українському суспільстві через зміну свідомості його громадян.

2У своїй промові Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, яка особисто вручала документи про визнання документів про вищу духовну освіту відзначила, «що духовна освіта, якщо вона відповідає існуючим критеріям, цілком заслужено має визнаватися державою».

«Я вважаю, що держава мала борг перед боголовською освітою, адже розібравшись у цьому питанні стає очевидним, що духовна освіта, якщо вона відповідає існуючим критеріям, цілком заслужено має визнаватися державою”, – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

dsc_7159В свою чергу голова Комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту зауважив: «Під час засідань нашої комісії ми мали можливість переконатися в тому, що вища духовна освіта в Україні проводить підготовку і дає рівень освіченості, що цілком відповідає високим вимогам, які ставить українська держава». Він також відзначив позитивний досвід співпраці з представниками різних релігійних центрів під час роботи Комісії.

За використанням матеріалів сайту Міністерства освіти і науки України