Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. У Городищі завершилися урочистості на честь 250-річчя подвигу святого мученика Даниїла Мліївського


У Городищі завершилися урочистості на честь 250-річчя подвигу святого мученика Даниїла Мліївського6 листопада Високопреосвященніший Митрополит Черкаський і Канівський Софроній освятив другий пам’ятник святому мученику Даниїлу Мліївському. Перший, як інформував раніше наш портал, було встановлено безпосередньо в його рідному селі Мліїв на початку серпня. Сьогоднішня подія фактично завершила цьогорічне святкування великого подвигу віри церковного старости, який прийняв страждання і смерть від рук уніатів, які щосили намагалися викоренити святе Православ’я у серцях і душах українського народу.
У своєму слові під час урочистої церемонії освячення пам’ятника Владика Софроній не приховуав свого болю за жителів сусіднього села Вільшана, де святий Даниїл Кушнір 250 років тому прийняв мученицьку смерть і де нині мав бути встановлений цей величний монумент, який зображає мученика таким, як його стратили кати – прив’язаним до дерева, з обпеченими руками, у вогняному полум’ї. Одначе люди виступили проти цього увічнення пам’яті святого земляка-українця у своєму селі на догоду політичним амбіціям.
– Хай святий Даниїл простить вільшанцям їх амбіції, – сказав владика Софроній, схиляючись на коліна перед монументом. – Разом з тим я прошу Бога, щоби Він не «віддячив» їм за цю немилість, за цю неповагу до людини, яка, охоплена полум’ям, закликала їх не зраджувати святе Православ’я, бути йому вірними аж до смерті.
Новий монумент, автором якого, як і першого, став відомий скульптор із Канева Володимир Товстоп’ятов, прикрасив подвір’я городищенського храму Архістратига Божого Михаїла, де відтепер правитимуться молебні святому мученику Даниїлу.
Перед початком освячення Владика Софроній служив Божественну літургію, а разом з ним священики Городищенського благочиння.
Владика подякував благочинному Городищенського округу протоієрею Іоанну Жигалу, дбанням якого вдалося відзначити 250-річчя подвигу святого Даниїла Мліївського на високому рівні. Зауважимо, що ініціатори святкування ювілею не втрачають надії та підносять теплі молитви про знайдення тіла страждальця, яке, за переданнями, поховано на теренах Мліїва.
На урочистостях були присутні представники місцевої влади та громадськості.