Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧЕРКАСИ. У єпархії вшанували пам’ять жертв Українського Голодомору

26 листопада відзначається одна із найскорботніших дат усієї історії Українського народу, пам’ять геноциду-голодомору, який був навмисне розгорнутий задля знищення українців та інших народів СРСР, зокрема у Поволжі, де жахи цього масового злодіяння були не менші. Але на теренах України був один з найстрашніших проявів цього звірства по відношенню влади до людей.

Зранку біля пам’ятника у Соборному парку вже збирався народ для вшанування спочилих. Варто зазначити, що пам’ятний Хрест стоїть якраз на тому місці, де в роки кривавого терору було викопано декілька ровів, у яких ховали мертвих і помираючих від голоду черкащан.
Нажаль, священнослужителі канонічної Української Православної Церкви у наші дні можуть тільки стояти осторонь і в глибині серця звершувати молитву за спокій страждальців, тому що церковні канони забороняють навіть мирянам молитися із відлученими, або тими, хто сам себе відлучив від Євхаристійного спілкування з повнотою Вселенської Православної Церкви. Тому священнослужителі Черкаської єпархії Української Православної Церкви на чолі із благочинним Черкаського округу протоієреєм Сергієм Чумаком молилися окремо, а не разом з представниками невизнаного у світі Київського патріархату, автокефальної та уніатської «церков».
Але разом із головою Черкаської обласної державної адміністрації Юрієм Олеговичем Ткаченком та представниками громадськості духовенство Черкаської єпархії наприкінці поминального заходу поклали квіти до пам’ятного Хреста та вшанували померлих хвилиною мовчання.
Вічна пам’ять і вічний спокій усім померлим внаслідок страшного голоду 1932-33 років.