Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СУМИ. Священики УПЦ не полишають свого служіння людям, які страждають від військового конфлікту

Клірики Сумської єпархії Української Православної Церкви в черговий раз відвезли гуманітарний вантаж мирному населенню Донбасу, а в Рівненській єпархії капелан, повернувшись із зони бойових дій, організовує роботу волонтерів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

Священики Сумської єпархії – керівник Центру духовної реабілітації воїнів і мирних громадян, які постраждали в ході бойових дій, протоієрей Олександр Петренко та настоятель храму Святителя Луки (Войно-Ясенецького) м. Суми протоієрей Максим Денисенко – здійснили чергову поїздку в зону військового конфлікту на Сході країни.

3 листопада 2016 року священики доставили жителям с. Зайцево Донецької області продукти харчування та теплі речі, зібранні стараннями Ольги Павлівни Якубовської — гуманітарний вантаж вагою близько семи тонн. Окрім того, протоієрей Максим придбав й роздав двадцять кілограмів свічок, ікони, натільні хрестики, молитовники.

В селі вже два роки 250 чоловік проживають в умовах постійних обстрілів, без світла, газу, води. Тут лишилися в основному люди похилого віку, є інваліди, які не спроможні самостійно пересуватися, шістнадцять дітей.

За словами протоієрея Олександра, люди живуть в страшних умовах, але це їх не озлобило, біда їх об’єднала.

«Та любов, і радість, з якою нас зустріли, дуже вразила і приголомшила. Я таке відношення і інтерес до священика пам’ятаю тільки на початку дев’яностих! — ділиться спогадами священик. — Ми відслужили водосвятний молебень, помолилися з людьми, і ця молитва була дуже теплою та щирою. Після молебню розмовляли про їхнє життя, роздавали привезені подарунки, намагалися підтримати словом. Люди в цих страшних умовах стали однією великою сім’єю, вони піклуються один про одного, молодші допомагають старшим, доглядають за хворими. Всі діляться один з одним необхідним. Притому, що обстрілюють їх кожен день і живуть вони в підвалах!».

Клірик Рівненської єпархії протоієрей Олександр Дячук, настоятель церкви у селі Кутянка Острозького району провів у зоні бойових дій дев’ять місяців, виконуючи послух капелана у складі групи цивільно-військового співробітництва рівненської організації «Справа миру». Повернувшись додому, священик продовжує допомагати жителям Східної України. Він здійснює пошук небайдужих людей та допомагає з організацією роботи волонтерам, які підтримують українських військових та мирне населення, що перебувають у зоні військових дій.