Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Піднесено молитву за спокій душі захисника Православ’я Данила Братковського

У ці дні кінця листопада виповнюється 314 років з того часу, як у Луцьку був закатований на смерть волинський шляхтич Данило Братковський. Мученицьку смерть він прийняв за свою вірність Православній Церкві та любов до України, за прагнення до її повної незалежності і соборності.

28 листопада, з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, біля пам’ятної стели Данилу Братковському у Луцьку була відслужена Панахида за спокій безсмертної душі видатного волинянина. Хресною ходою ректор ВДС протоєрей Рустик Капауз, речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, викладачі ВДС у священному сані та студенти ВДС Хресним ходом пройшли від ВДС до пам’ятної стели де священнослужителі на чолі із ректором ВДС протоієреєм Рустиком Капаузом відслужили Панахиду за спокій душі Данила Братковського. Заупокійні піснеспіви виконав хор студентів ВДС.

Довідка:

Данило Братковський (2-га половина 17 століття — † 15 листопада (старий стиль) 1702)  — український шляхтич Православної віри — громадський діяч, борець за Православ’я, поет з Волині, підчаший венденський, оборонець прав українського населення на шляхетських сеймиках Київщини та Волині. Представники цього старовинного роду жили в Брацлавському і Волинському воєводствах, але не піддалися спокусі покатоличення і зречення національної самобутності.

Сам Данило активно протистояв спробам запровадити унію. У зв’язку з наміром католицького та уніатського духовенства зібрати на початку 80-х рр. XVII ст. в Любліні об’єднавчий церковний собор, депутація Луцького православного братства (у складі якої був і Д. Братковський), отримавши від громади чіткі інструкції, склала присягу, що її члени докладуть усіх зусиль, аби «зберегти цілість Святої Східної Церкви, послушної чотирьом східним патріархам», і що вони, «не спокушаючись ні ласкою, ні обіцянками, ні дарунками, не уступаючи перед страхом, навіть перед смертною карою, боронитимуть усіх догм і обрядів, від великого до малого, нічого не додаючи й не опускаючи». Цю ж позицію Д. Братковський обстоював на численних сеймиках Київщини та Волині.

Прагнучи до об’єднання всіх українських сил у боротьбі проти поневолювачів, Данило Братковський у 1700 р. відвідав гетьмана Івана Мазепу, брав участь у повстанні під проводом Семена Палія. Схоплений польськими вояками на Фастівщині з відозвами та листами,   Д. Братковський був перевезений до Луцька, де зазнав мученицької страти.

4b7iqnc04xg

bq_95vxk7r4

bslcukw715k

У Луцьку піднесли молитву за спокій душі захисника Православ’я Данила БратковськогоУ Луцьку піднесли молитву за спокій душі захисника Православ’я Данила Братковського

dkrhnqsuzzy

pkly_glvpg8