Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ДНІПРО. Синодальний військовий відділ УПЦ провів щорічні збори військового духовенства

У заході взяли участь понад 40 військових священиків із більшості єпархій УПЦ,  а також представники Збройних Сил і інших військових формувань України

З 25 по 28 жовтня 2016 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у Дніпрі відбулися щорічні збори священнослужителів Української Православної Церкви, які відповідають за духовну опіку військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на прес-службу Синодального військового відділу УПЦ.

Цього року тема форуму була присвячена питанню запровадження інституту військового духовенства (капеланської служби) у військових формуваннях України. На збори прибули понад сорок військових священиків із більшості єпархій УПЦ.

dsc_0187-2З дозволу Голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту України генерал-лейтенанта Малькова М.І., збори відбулися на базі 26 об’єднаного загону Держспецтрансслужби (ДССТУ), яка першою з військових формувань ввела штатні посади військових священиків. Тому головною метою зборів було вивчення досвіду діяльності штатних військових священиків у ДССТУ, а також розгляд причин зволікання із запровадженням інституту штатного військового духовенства в інших військових формуваннях України, який вводиться відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України № 677-р від 2 липня 2014 року «Про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі».

Крім того, на зборах були підбиті підсумки духовно-пастирської роботи серед військовослужбовців у кожній із єпархій УПЦ, розглянуті перспективи подальшої співпраці з Міністерством оборони та іншими військовими формуваннями України.

dsc_0130-1Щорічний збір відкрився 26 жовтня святковим богослужінням, яке відбулося у соборі на честь Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Божественну літургію очолив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней у співслужінні голови Синодального військового відділу УПЦ митрополита Білоцерківського і Богуславського Августина. Під час богослужіння підносилися особливі молитви за мир в Україні. Було також звершено заупокійне поминання всіх православних воїнів, які віддали своє життя за віру та Вітчизну.

dsc_0194Під час пленарного засідання був зачитаний Вітальний адрес Предстоятеля Української Православної Церкви до учасників Зборів. Потім з доповідями виступили митрополит Іриней та митрополит Августин. Також мали слово: народний депутат України А. Ф. Шипко, начальник управління з роботи із особовим складом Держспецтрансслужби полковник Жигунов В.М., представники інших військових формувань України.

Цього ж дня учасники зборів відвідали військову частину ДССТУ у м. Новомосковськ, де ознайомилися з досвідом роботи штатного військового священика протоієрея Сергія Забродського; відвідали військовий храм на честь святителя Миколая Чудотворця; пам’ятку архітектури, козацький храм на честь Святої Трійці.

dsc_052927 жовтня відбувся круглий стіл «Вимоги до знань, умінь і практичних навичок військового священика. Досвід роботи військового священика в особливих умовах». Перед початком роботи священики відвідали музей 26 об’єднаного загону ДССТУ, поклали квіти до монументу на алеї Героїв-залізничників. Під час заходу з доповіддю виступив голова Адміністрації Держспецтрансслужби генерал-лейтенант Мальков М. І., який розповів про роль військового священства у духовному і моральному вихованні особового складу. У роботі кругового столу також взяли участь представник служби військового духовенства Національної гвардії України капітан Гукало І.Л., офіцери Української військово-медичної академії полковник Гончаренко І.Ф. майор Фурдик В.Д., ст. лейтенант Думчак М.О. і Демчик Н.Ю. З досвідом організації роботи з проблем психологічної реабілітації виступив ігумен Валеріан (Головченко). На завершення заходу митрополит Іриней вручив учасникам зборів пам’ятні подарунки.

dsc_0449
dsc_0475-1
dsc_0537

dsc_0542-1
dsc_0576
dsc_0620

28 жовтня, у день 72-ї річниці визволення України від нацистських загарбників, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней у супроводі духовенства Дніпра разом з представниками зборів військового духовенства УПЦ на чолі з митрополитом Білоцерківським і Богуславським Августином взяли участь у церемонії покладення квітів до монументу воїнів, що загинули в роки Другої світової та інших воєн.