Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Храм у Вінницькому районі відсвяткував 120-річчя

4 листопада, у день свята «Казанської» ікони Божої Матері, митрополит Вінницький і Барський Симеон відвідав с. Луку-Мелешківську Вінницького району. Архіпастир звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському храмі в співслужінні духовенства району на чолі з благочинним архімандритом Дорофеєм (Маркевичем). Під час богослужіння возносилась особлива молитва за мир в Україні. Усі віряни мали змогу молитовно вклонитись чудотворній іконі Божої Матері «Зіновинська».

По закінченні богослужіння митрополит Симеон привітав настоятеля протоієрея Василія Альмухамеда та парафіян з ювілеєм і побажав аби молитва ніколи не припинялась у цьому храмі. Після цього владика відзначив благословенними грамотами парафіян, які беруть активну участь у житті громади.

Історична довідка:

Історія сучасної церкви у с. Лука-Мелешківська розпочалась у 1868 р. коли настоятелем у старий храм був призначений Симеон Зеленецький. Він пише листа до мирового посередника у якому вказує про необхідність ремонту церкви та побудови нової дзвіниці. у 1890 р. новим священиком призначено Іустина Вікулу. Під час його настоятельства у селі був збудований новий храм. Освятили храм у 1896 р. Усі витрати громаді обійшлись у 16 тис. карбованців. В грудні 1922 р. місцевою владою реквізовано церковну садибу. Закрили храм у 1936 р. Відновила свою діяльність церква під час Другої світової війни.

16 серпня 2015 р. у Спасо-Преображенському храмі вібулося підписання акту про повернення державою церковної будівлі у власність релігійної громади.

Прес-служба Вінницької єпархії