Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Вигнана розкольниками зі свого храму община УПЦ збудувала нову церкву

8 вересня рівно рік минув з того часу, як у селі Білогородка на Дубенщині освятили фундамент під будівництво нової церкви. А сьогодні у цей же день у новозбудованому храмі відбулася перша Служба Божа. Десять священиків, більше трьохсот вірян на богослужінні, Божественна Літургія, Хресна хода.

За сухою констатацією фактів стоять особисті трагедії настоятеля парафії в ім’я святого апостола Луки протоієрея Віталія Чайки, його сім’ї, його вірян. Восени 2014 року вони залишилися без храму, а отець настоятель ще й опинився на вулиці, разом із матушкою та трьома дітками. Розкольники не добирали засобів і слів, а священик, як сьогодні згадують парафіяни, за ті кілька днів постарів на кілька років. Не зважаючи на постійні знущання та кепкування з боку тих односельців, що відійшли до Київського Патріархату, на цілковиту відсутність заощаджень, на кризу в країні, громада переборола відчай і зневіру, та все ж вирішила будуватися.

Касир Свято-Лукинської парафії згадує, як разом вибирали проект храму, їздили по сусідніх селах, де були новобудови, роздивлялися, порівнювали.

– Староста одного храму, тут поруч, – розповідає жінка, – показуючи свою невеличку церквочку, яку вони збудували силами вірян із всього-на-всього 28 дворів села, вселила в нас віру, що і в нас так вийде. Ниточка за ниточкою, копійка до копійки – спочатку фундамент, потім до вікон змурували стіни, а вже як накрили – на душі стало легко-легко.dsc_0018

Свій город, сільських 10 соток землі, під будівництво нового храму віддав житель Білогородки Євген Фесюк. Про свій, без перебільшення, жертовний вчинок, сьогодні чоловік відгукується з гумором: – Ну а що було робити: землі не дають, церкви нема, скільки ж в хаті молитися? Вже як викопали фундамент і стали звозити матеріал, робота закипіла, пішов я на кладовище до могили своєї жінки та й кажу їй: «Якби ти, жінко, тільки бачила, що в нас на городі робиться» – згадує благодійник.

Сьогодні після Божественної Літургії чоловіка нагородили благословенною грамотою від Блаженнішого Митрополита Онуфрія та медаллю «За особливі заслуги перед Православною Церквою».dsc_0174