Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Конституційний Суд України: Віра дозволу не потребує

 

 Тепер щоб провести публічне богослужіння не треба брати дозвіл у органів місцевої влади – достатньо попередити про звершення мирного заходу

8 вересня 2016 року Конституційний Суд України вирішив визнати неконституційними положення частини п’ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23 квітня 1991 року №987-XII зі змінами та Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР» від 28 липня 1988 року №9306-XI. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на газету «Закон і бізнес».

Згідно зазначених положень і Указу, публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії мали проводитися щоразу з дозволу відповідної місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради.

На подання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вказані положення та Указ були розглянуті на відповідність діючій Конституції України. В результаті розгляду справи Суд вирішив, що останні суперечать вимогам статей 8, 24, 35, 39 Конституції України, а саме принципам свободи демократичної та правової держави.

Таким чином Конституційний Суд України вирішив, що для проведення публічного богослужіння чи ритуалу достатньо лише завчасно сповістити органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування про проведення мирного зібрання, без попереднього отримання дозволу на останнє.