Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У єпархії відсвяткували 1000-ліття руського чернецтва на Афоні і пам’ять преподобних Антонія і Феодосія Печерських


15 вересня, в день пам’яті преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерських, у Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирі відбулася святкова Божественна літургія, яку звершили митрополити: Вінницький і Барський Симеон, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископи: Бучанський Пантелеімон, Городницький Олександр, єпископ Єдинецький і Бричанський Никодим, а також священики з Вінницької єпархії та з Молдови.
Богослужіння було присвячене престольному святу одного з храмів Браїлівської обителі. У самому храмі преподобних Антонія і Феодосія літургія звершувалася вночі. Головне святкове богослужіння відбувалося у Троїцькому соборі монастиря.
Цього ж дня Вінницька єпархія відзначала ювілей 1000-ліття перебування руських ченців на Святій Горі Афон. В зв’язку із цим після Євангелія була зачитана довідка про історію руських монастирів на Афоні, а також про руських монахів на Святій Горі. Секретар Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко навів також статистичні дані і факти перебування на Афоні ченців з Поділля. Наприклад, відомо, що у період з 1801 по 1940 рік на Афоні подвизалися 880 ченців з України і з них 340 були родом з Поділля. А село Торканівка колишнього Ольгопольського уїзду, а нині Тростянецького району Вінницької області послало на Афон найбільшу у порівнянні із усіма селами Російської імперії кількість майбутніх ченців. З Торканівки на Афон відправилися 51 мешканець.
Під час Божественної літургії молитовно згадали усіх ченців, іноків і послушників, які нині подвизаються на Святій Горі, а також помолилися за упокій спочилих афонітів і насамперед за настоятеля Свято-Пантелеімонівського на Афоні Руського монастиря схіархимандрита Єремію, від блаженної кончини якого напередодні виповнилося 40 днів.
На заупокійній єктенії згадали також відомого церковного регента Свято-Троїцької Сергієвої Лаври архімандрита Матфея (Мормиля), який помер у цей день, 15 вересня 2009 року. Хором за богослужінням керував один з учнів о. Матфея настоятель Стрітенського храму м. Вінниці протоієрей Сергій Виговський. Чудовий спів зведеного хорового колективу надавав додаткової урочистості богослужінню.

По закінченню літургії навколо обителі була звершена хресна хода. Митрополит Симеон та інші архієреї привітали усіх учасників святкової служби, а особливо настоятельку Браїлівської обителі ігуменю Антонію і сестер з престольним святом. Урочистості закінчилися святковою трапезою для духовенства і паломників.

Прес-служба Вінницької єпархії