Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РIВНЕ. Свято-Успенські урочистості у Птичі: життя триває


Свято-Успенський храм у селі Птича на Дубенщині, як і події навколо нього, якось непомітно зійшов із топових тем у ЗМІ Рівненщини. Та церковне життя в місцевій громаді, всупереч усім незгодам та проблемам, триває. День, коли Православна Церква вшановує світле Успіння Матері Божої, – престольне свято багатостраждального Птицького храму.
Уже майже рік місцева громада молиться у пристосованому приміщенні – будівлі гаража біля будинку священика. Бог не в стінах, – ця народна мудрість сьогодні підтверджується прикладом Птичі. Під час соборного всенічного бдіння, в рамках Хресної ходи, що триває на Дубенщині, сюди прибули святині всього Православного світу: Часточка Животворящого Хреста Господнього, мощі преподобного Феодора, князя Острозького, та святителя Миколая, Мирлікійського чудотворця. Оскільки пристосоване приміщення не могло вмістити усю місцеву громаду, богослужіння продовжилося уже під відкритим небом, на подвір’ї біля храму.
Не обійшлося тут і без ексцесів. Як розповів благочинний 1-го Дубенського округу протоієрей Анатолій Богданов, щоб уникнути конфліктних ситуацій, громада УПЦ запропонувала не проводити Хресних ходів прихрамовою територією, а обмежитися богослужіннями кожної громади зі свого боку церкви. Із цим погодилися і представники поліції, котрі охороняють громадський порядок у Птичі. Втім, представників Київського Патріархату не задовольнило таке рішення.
– Вони заявили, що коли їм не дадуть пройти Хресною ходою довкола храму, –каже протоієрей Анатолій Богданов, – вони не пустять на його територію нікого. Не хочу коментувати цю дивну заяву, нас Господь закликає до смирення. Не зважаючи на те, що за всіма документами храм наш, ми навіть погодилися, щоб віряни Київського Патріархату першими пройшли Хресним ходом навколо церкви, – зауважує отець благочинний.
Та ці спокуси, як назвали ситуацію, що склалася, місцеві віряни, не стали на заваді радості спільного торжества. До величного свята Успіння Богоматері приєднався і 45-річний ювілей пастирського служіння клірика Птицького храму отця Миколая Сисонюка. Разом із православною громадою та духовенством привітати священика прибув виходець із Птичі отець Димитрій Фурманець. Саме його Хрещення і було першою требою, що звершив на цьому приході молодий ієрей Миколай ще в далекому 1971 році, він же згодом вінчав молоде подружжя Фурманців. Зараз отець Димитрій – столичний протоієрей – приїхав привітати свого наставника зі славним ювілеєм, а односельців – із престольним святом.