Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Відбувся Перший з’їзд дітей з обмеженими можливостями

Понад 30 родин, у яких виховуються «особливі» діти, протягом трьох днів духовно та фізично оздоровлювалися у скиту святої праведної Анни поблизу цілющого джерела

В селі Онишківці Дубенського району Рівненської області завершився Перший з’їзд дітей з обмеженими можливостями, який був організований Соціальним відділом Рівненської єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

14074336_172890893132765_1820223342_oЯк розповів ініціатор та головний організатор заходу, керівник Соціального відділу протоієрей Василій Начев, над розробкою програми з’їзду працювали кілька місяців, а ідейними натхненниками стали батьки дітей-інвалідів.

«Соціальний відділ при Рівненській єпархії часто співпрацює та допомагає людям із різними проблемами. Рівненський волонтер, Олександр Гончарук, який опікується родинами з особливими дітьми ось уже чотири роки, якось розповів про те, що більшість таких сімей живуть у багатоповерхівках і одна з їх найбільших проблем — труднощі з пересуванням, – відзначив священик. – Ми почали із організації виїздів таких родин на богослужіння у монастирі та храми Рівненщини, а потім розуміли, що треба збиратися разом не тільки для молитви та спілкування, а й для більш тривалого відпочинку».

У результаті спільних зусиль духовенства, волонтерів, психологів, педагогів відбувся триденний Перший з’їзд дітей з обмеженими можливостями у скиту святої праведної Анни, що у селі Онишківці поблизу цілющого джерела. Його організатори подбали про те, щоб забезпечити учасників заходу спільною молитвою за богослужіннями біля місцевих святинь, а також насиченою рекреаційно-оздоровчою програмою.

Впродовж трьох днів кваліфіковані спеціалісти працювали з дітьми та їх батьками за розробленими методиками. Учні недільної школи Свято-Успенського храму с. Глинськ, настоятелем якого є протоієрей Василь Начев, допомагали учасникам з’їзду з пересуванням та комунікацією, підтримували їх на арт-заняттях та просто були поруч упродовж цих трьох днів. В свою чергу парафіянки потурбувалися про забезпечення харчуванням більше як сотні учасників заходу.

14037759_172880626467125_1734105557_oСестри Свято-Миколаївського Городоцького монастиря організували комфортне проживання та побут для гостей. Насельниця обителі монахиня Рахіль згадує гостей скиту і каже, що сестри ледве стримували сльози, коли в церкві бачили стільки дітей на візках та їх рідних. «Вони несуть дуже важкий життєвий хрест», – говорить монахиня. У єпархії підтверджують, що матерям цих дітей справді доводиться нелегко, бо, переважно, саме вони мусять справлятися і з побутовими труднощами та пошуком значних коштів на лікування.

«Уже минуло кілька днів, а я досі бачу їхні очі, – згадує протоієрей Василій Начев про учасників з’їзду. – Добріших, чесно, я ще ніколи не бачив,– Кажу це без зайвого пафосу. У них немає брехні, лукавства. Майже ніхто з них не може говорити, але очима вони промовляють краще, ніж тисячею слів. Надуй мені кульку, дай пензлика, проведи моєю рукою лінію, – вони не можуть цього зробити самостійно, але очима все показували.

Після завершення з’їзду єдиним побажанням його учасників було зустрітися ще раз. У Соціальному відділі Рівненської єпархії відзначають, що вже планують в невдовзі провести подібний захід – в жовтні цього року організувати одноденний з’їзд у Свято-Троїцькому Дерманському жіночому монастирі.