Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОЛЕКСАНДРІЯ. Єпископ Боголєп відслужив панахиду за загиблими в часи нацистської окупації

6 серпня олександрійці вшановували пам’ять загиблих земляків та воїнів радянської армії під час окупації Олександрії у роки Другої Світової війни. Саме цього дня фашистські війська увійшли у наше місто, встановивши так званий “новий порядок”, під час якого відбувалися масові знущання над мирними жителями і жорстокі репресії до незгодних з політикою окупантів.
Загальноміський захід проходив на кладовищі в мікрорайоні 8 школи, де знайшли свій спокій сотні закатованих мирних жителів та воїнів радянської армії.
Звертаючись до учасників зібрання, міський голова С.Цапюк зазначив, що світлий обов’язок кожного з нас – зберігати світлу пам’ять про тих, хто віддав своє життя у боротьбі за свободу і незалежність своєї Батьківщини. Наше місто, як і багато інших населених пунктів України, зазнало значних втрат у перші дні окупації, за час війни загинули або були закатовані близько 10 тисяч мирного населення, військовополонених та воїнів-визволителів. Свідченнями тих страшних подій є безліч братських могил і меморіалів. І сьогоднішнє покоління не повинно забувати подвиг своїх дідів і прадідів, їхню безмежну любов до рідного краю.
Єпископ Олександрійський та Світловодський Боголєп провів поминальну панахиду, після чого присутні на знак глибокої поваги і шани поклали квіти до пам’ятників невідомих радянських солдат.
Спілкуючись із місцевими жителями, С.Цапюк подякував за те, що протягом багатьох десятиліть вони доглядають та підтримують у належному стані місця поховань загиблих патріотів. Пам’ятники невідомим солдатам найближчим часом будуть реконструйовані. Також на даному кладовищі влада планує встановити пам’ятний знак та огорожу навколо численних поховань місцевих жителів, які померли під час голодоморів.