Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МУКАЧЕВО. Довідка, щодо релігійної громади святих рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги в м. Ужгород


У 2004 році релігійній громаді УПЦ святих рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги видається новий статут та установчі документи про зміну юрисдикції з УПЦ КП на УПЦ. Статут вказаної громади затверджено 13.02.2004 року особисто керуючим Мукачівською єпархією єпископом Агапітом (Бевцик). Вказаною громадою УПЦ було укладено договір про довгострокову оренду земельної ділянки по вул. Минайська, 71 м. Ужгород.
30.03.2004 року розпорядженням голови Закарпатської ОДА № 155 зареєстровано статут релігійної громади УПЦ святих рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги. Вказану громаду очолював священик Сергій Уманців до 20.12.2013 року.
Указом керуючого Мукачівською єпархією УПЦ від 20.12.2013 року № 524 о. Сергій Уманців був звільнений з посади настоятеля та за порушення церковних канонів заборонений у священнослужінні. Священик Сергій Уманців з малою кількістю прихожан (менше 10 чоловік) змінює юрисдикцію та переходить в Українську Православну Церкву Київського Патріархату. Вказану парафію УПЦ КП регулярно відвідує та опікає єпископ Закарпатської єпархії УПЦ КП Кирило (Михайлюк).
20.12.2013 року архієпископом Феодором указом № 525 на посаду настоятеля громади на честь святих рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги було призначено протоієрея Василія Мищак.
05.10.2015 року Управління Мукачівської єпархії УПЦ та настоятель релігійної громади святих рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги вперше від Закарпатського окружного адміністративного суду дізналися про існування позову Сергія Уманців та 8 громадян про скасування статуту релігійної громади УПЦ від 30.03.2004 року дію якого відновлено постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 08.10.2015 року, яка набрала законної сили від 08.10.2015 року по справі № 876/7682/15 та не зупинена Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 02.11.2015 року справа № К/800/46250/15.
Кілька місяців тому священик Сергій Уманців з декількома своїми прихильниками приймають рішення щодо чергового переходу в іншу конфесію, яка не визнана світовим Православ’ям – Українська Автокефальна Православна Церква. Керуючим Закарпатською єпархією УПЦ КП єпископом Варсонофієм (Рудник) о. Сергій Уманців забороняється у священнослужінні.

Сам священик Сергій Уманців за своє священицьке служіння змінив чотири конфесії. Перебуваючи в УПЦ та УПЦ КП в обидвох конфесіях за неналежну поведінку та грубе порушення церковних канонів та дисципліни був заборонений у священнослужінні.
З 2004 року релігійна громада УПЦ до сьогоднішнього дня звершує на постійній основі уставні богослужіння в тимчасово побудованому храмі на що має відповідну правову підставу.
Для врегулювання спірної ситуації Ужгородською міською владою на розгляд чергової сесії була внесена пропозиція щодо розподілу земельної ділянки на дві рівні частини для УПЦ та нещодавно зареєстрованої нової громади УАПЦ.
P.S. Щодо останньої події в день святкування престольного свята на честь святого рівноапостольного князя Володимира в м. Ужгороді.
На запрошення настоятеля та громади святих рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги у торжествах прийняла участь велика кількість парафіян храму та гостей з сусідніх парафій Ужгорода та району. Напередодні був зведений тимчасовий намет-каплиця для звершення святкового богослужіння. 23 липня близько 22:00 години молоді люди з бензопилами звершили акт вандалізму та святотатства. Була знищена та вщент потрощена літня каплиця, яка була призначена для святкового богослужіння. Прихожанами та мешканцями прилеглих до території храму багатоповерхівок було ідентифіковано зловмисників, які звершили наругу над каплицею. Ними виявились прибічники новоутвореної громади УАПЦ. Крім того прямо перед вхідними воротами, що ведуть до храму була завезена велика кількість гравію.
Напередодні святкування каплиця була відновлена та звільнений під’їзд на територію храму. Незважаючи на спробу зірвати святкове богослужіння, святкування пам’яті Хрестителя та рівноапостольного князя Володимира відбулось урочисто. Торжества очолив керуючий Мукачівської єпархії УПЦ, архієпископ Феодор.
Наразі Інформаційний відділ Мукачівської єпархії публікує стислу інформаційну довідку щодо релігійної громади святих рівноапостольних князя Володимира Великого та княгині Ольги м. Ужгород.
Згодом будуть опубліковані детальні матеріали та роз’яснення щодо грубих порушень конституційних прав та свобод парафіян вищезгаданої громади.