Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Преподобного Феодора, князя Острозького, вшанували в його рідному місті

24 серпня у місті Острозі вшанували пам’ять преподобного Феодора, князя Острозького.
Цього року вшанувати пам’ять великого захисника Православ’я, «наставника монахів та співбесідника ангелів», як Церква називає свого святого, зібралися сотні острожан та паломників із різних куточків Волині і Рівненщини.  

Урочисту Службу в Богоявленському соборі, який зводив сам преподобний князь, сьогодні очолив правлячий архієрей Рівненщини, Високопреосвященніший митрополит Варфоломій (Ващук) у співслужінні собору з понад трьох десятків священиків.

Рака з чесними мощами преподобного Феодора впродовж богослужіння стояла посеред храму і весь час, доки тривала Божественна Літургія, до неї не припинявся людський потік.

Опісля, на плечах священиків святі мощі Хресною ходою обнесли довкола Богоявленського собору. Віряни зізнаються, що особливі почуття переповнюють душу, коли усвідомлюєш – Хресний хід іде тими ж стежками, де ходив і сам преподобний князь Феодор.

– Сьогодні ми вшановуємо світоча нашої землі, – звернувся до присутніх митрополит Варфоломій. – Ми згадуємо пам’ять князя, який мужньо боронив свій край, полководця, військову звитягу якого поважала вся Європа. Від його знамен втікали тевтонські лицарі й татарські орди. Статки Федора Острозького перевершували королівські. Але почувши голос Божий у своїй душі, великий князь залишив усе і пішов за Христом. Він усе своє життя поклав для того, щоб мир і злагода були в його державі, а на схилі літ знайшов і мир душевний – у Святій Печерській обителі.

Схоже, що душевний мир знайшли сьогодні і священнослужителі, і віряни – тут, на Замковій горі, за молитвами і ходатайством до Господа великого князя Острозького – преподобного Феодора.