Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Сільський голова у селі Мильча займається провокаціями щодо громади УПЦ

1 червня відбулося судове засідання у Житомирському апеляційному адміністративному суді, на якому, вчергове, громада Київського Патріархату села Мильча  зазнала поразки.

Вірянам Української Православної Церкви села Мильча Дубенського району Рівненської області не вперше доводиться у суді з’ясовувати стосунки не з релігійною громадою УПЦ КП, а, насамперед, із місцевим чиновником, який домагається права власності на церкву для іншої громади – Київського Патріархату.
Слухання у Житомирському апеляційному адміністративному суді не стало винятком. 1червня до судової зали  приїхав сільський голова села Мильча Міщук Юрій Пилипович разом із кількома депутатами та новоспеченим «настоятелем» захопленої торік Різдво-Богородичної церкви.  Вів себе чиновник досить агресивно, розповідають очевидці,  навіть судді робили йому зауваження, зводив наклепи та давав неправдиві свідчення. Власне, цей судовий позов Мильчанська сільрада  зініціювала ще 24 березня 2016 року, через те, що була незадоволена рішенням попередніх судових слухань.
Нагадаємо, що 17 листопада 2015 року Мильчанська сільська рада звернулася до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом про скасування рішення державного реєстратора Дубенського управління юстиції в Рівненській області щодо реєстрації права постійного користування на земельну ділянку за релігійною громадою УПЦ с. Мильча. Підставою для скасування права користування стало звернення у серпні 2015 року Київського Патріархату про передачу цієї земельної ділянки УПЦ КП.  Рішення по справі було прийнято 3 березня 2016 року. Згідно з ним, суд відмовив сільраді у задоволенні позовних вимог.

Щоб домогтися свого, сільський чиновник, котрий, за сумісництвом, як записано у статуті УПЦ КП села Мильча, є ще й головою парафіяльної ради, навіть спробував змінити поштову адресу, за якою зареєстровано сільську церкву. Утім, 3 лютого 2016 року Дубенський міськрайонний суд виніс рішення, яким скасував рішення виконавчого комітету Мильчанської сільської ради про зміну поштової адреси церкви. Ще раніше, 22 грудня 2015 року, Господарський суд Рівненської області виніс рішення, яким зобов’язав громаду  УПЦ КП усунути перешкоди у користуванні церквою для вірян УПЦ, яким вона належить по праву.

Всупереч усім судовим рішенням, досі храм, що належить релігійній громаді УПЦ  села Мильча, знаходиться у користуванні Київського Патріархату. Втрутитись чи, бодай, посприяти їх виконанню, не поспішає жоден із районних чи обласних чиновників; навпаки – сільський голова регулярно вносить смуту між вірян та жодним чином не сприяє залагодженню конфлікту.