Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Велопаломництво на Святу Гору Почаївську


Традиційно напередодні Петрового посту у Почаїв вирушає група молоді з Колківського та Рожищенського благочинь. Їх ведуть настоятель храму у селищі Колки протоієрей Олександр Білінський, котрий традиційно і їде на початку колони, адже найкраще знає правила дорожнього руху. А також їдуть наставники молоді ієрей Михайло Анісімов із Колок і священики Миколай Жученя із Залісців та Сергій Савельєв з Любчого.

За кілька днів перед цією непростою подорожжю священики Колківського і Рожищенського благочинь здійснили і піше паломництво з дітками із недільних шкіл, котрі своїми ногами дійшли із Колок до Старочарторийського монастиря. Це також традиційне паломництво для них. Отець Михайло Анісімов каже, що паломництво на велосипедах є видом сучасного паломництва. Як раніше наші предки ходили у святі місця, зокрема у Почаїв, пішки, як тепер пішки ходять із навколишніх сіл у Свято-Троїцький жіночий монастир, так і молодь, яка добре освоїла велосипед, використовує його як засіб для паломництва. То дуже непроста дорога, адже долають у ній 380 кілометрів. За день проїжджають і до 90 кілометрів! Тому найперша вимога до учасників паломницької групи, – це не тільки бути віруючою людиною, при можливості відвідувати молодіжки при храмах, а й добре їхати на велосипеді. Нині у групі волинських велопаломників – 15 молодих людей, є такі. Що в далеку дорогу вирушили вперше або ще не їздили на такі далекі відстані. Проте Бог ніколи не залишає таких людей на самоті з труднощами дороги.

Першу ніч волинські велопаломники ночували у Волинській духовній семінарії. Тут їх зустрів горлова єпархіального молодіжного відділу ієромонах Ілля (Вишневський), нагодували смачною трапезою, а оскільки в однієї з паломниць був ще й день народження, то був на трапезі і торт.

У Почаїв паломники з Колківського благочиння на велосипедах вирушили у восьмий раз. Другу ніч вони ночують у монастирі в Онишківцях, звідки вже недалеко і до Почаєва. Уявити тільки, що на третій день вони вже потрапляють на Літургію у Почаїв, де помоляться, прикладуться до святинь, і знову повертаються в Онишківці. Неймовірна подорож молодих православних людей та їхніх наставників, котра звершується за підтримки людської, але з волі Божої.

Наталія МАЛІМОН