Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Митрополит Єфрем благословив роботу по створенню величної скульптури Святого Миколая

У рамках підготовки до 20-річного ювілею утворення Криворізької єпархії, митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем благословив роботу по створенню пам’ятника на честь святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, чудотворця.

Ідея особливого прославлення святителя та встановлення його бронзового монументу не випадкова, адже святого Миколая здавна почитали як небесного покровителя цього краю пращури жителів сучасного міста. Саме на його честь було освячено перший дім Божий на місці злиття рік Інгульця і Саксагані – дерев’яний Свято-Миколаївський храм, в історичних джерелах він згадується ще у 1761 році. Він став духовним центром поселення, яке згодом виросло до міста з майже 700-тисячним населенням.

У 1861 році на місці поруч з дерев’яною церквою розпочалось будівництво величного кам’яного храму, який проіснував до початку гонінь на Церкву у ХХ столітті і був зруйнований у 1934 році. Тоді замість величезної будівлі на місці вівтарної частини храму спорудили пам’ятник гонителю Православ’я – Леніну, а в середині 60-х років поруч побудували будівлю районного комітету компартії (нині – це будівля міської школи мистецтв № 2).

Тепер же на місці нещодавно поваленого пам’ятника богоборцю перед школою мистецтв постане величний пам’ятник Святому Миколаю. Колишня вулиця Леніна, яка ще століття назад називалась Миколаївською, тепер також отримала оновлену назву – Свято-Миколаївська.

Втілення творчого задуму пам’ятника покладено на члена Національного союзу художників України, екс-голову Криворізької організації союзу художників України, скульптора Володимира Токаря, у творчому доробку якого вже є чудові витвори мистецтва: пам’ятник засновнику міста Козаку Рогу та скульптурна група «Завжди чекаємо» біля виконкому Криворізької міської ради, пам’ятний знак «Скрижалі» з 10-ма старозавітними заповідями біля будівлі Криворізького національного технічного університету, пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам біля виконкому Покровської районної у місті ради та багато інших. Руками цього майстра виконано і величний пам’ятник першим Криворізьким святителям – священномученикам Онуфрію (Гагалюку) і Порфирію (Гулевичу), який знаходиться на присоборній площі біля Спасо-Преображенського кафедрального собору Кривого Рогу.

На запрошення криворізького скульптора напередодні до його майстерні завітали митрополит Криворізький і Нікопольський Єфрем та міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул, які ознайомилися з ходом робіт та висловили загальне задоволення від роботи криворізького митця.

Скульптура буде мати 4 метри заввишки і займе своє місце на шестиметровому постаменті.