Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Відбувся І-ий З’їзд православних регентів Острозького благочиння

Острожчина завжди славилася високим рівнем розвитку церковної співочої культури. Ще у XV ст. в Острозі виникає знаменитий «Острозький наспів», відомий в усій Східній Європі, що в своїй першооснові мав традиції київської школи, але тут набув свого автентичного особливого забарвлення. Упродовж XVІ – аж до першої половини ХІХ століття це невеличке містечко на Рівненщині залишалося одним із провідних центрів українського церковного співу.

Відродити музичні традиції та обговорити важливість розвитку регентської справи на сучасному етапі взялись учасники та організатори І З’їзду православних регентів Острозького благочиння, метою якого була підтримка та популяризація регентської справи, вивчення проблем, що виникають у повсякденній практиці церковних хорів, задля напрацювання подальшої стратегії з відродження духовних першооснов.

– Потреба таких зустрічей полягає в тому, щоб сформувати основні напрямки діяльності, що в подальшому будуть сприяти розвитку церковних хорових колективів, покращення якості церковного співу, збереженню історичного і культурного спадку України у галузі церковної хорової музики», – зазначають організатори З’їзду, регенти Свято-Воскресенського храму м. Острог Тетяна Довга, Ірина Новак та Ганна Бонка.

Сам З’їзд мав форму семінару, що носив дидактичний та методологічний характер. Крім, власне, обміну досвідом, порадами та набутками з кліросного життя,  живого спілкування між собою, учасники зустрічі мали змогу прослухати лекцію – майстер клас від диригента, викладача хорових дисциплін Рівненського музичного училища та Корецького регентсько-катехізаторського духовного училища Олександра Олександровича Одинця та співаків камерного хору «Воскресіння».

Олександр Олександрович розповів про можливості залучення в хор молодих людей та специфіку роботи з ними, характер та манеру церковного співу, основні тонкощі техніки диригування, підбір нотного репертуару та окреслив загальні тенденції розвитку хорової справи на Рівненщині.

– Якщо в храмі є хороший хор – це означає, що внизу є люди, з яких можна вибрати, – зауважив маестро. – Це цікава ідея: якщо не можна старших людей привести в храм, можна привести їх дітей, тоді з цими дітьми, можливо і батьки прийдуть.

За особливі заслуги перед Святою Матір’ю-Церквою та великий досвід кліросного служіння, регентам було вручено грамоти і нагороди від Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Онуфрія та правлячого архієрея Рівненської єпархії митрополита Варфоломія.

Учасники З’їзду прийняли рішення про проведення щорічних регулярних з’їздів регентів Острозького благочиння.

– Задля реалізації практичної мети З’їзд у подальшому може бути проведено у формі фестивалю або мистецької зустрічі, – прогнозують організатори заходу. – Також одним із підсумків проведеного З’їзду стане виданий пісенник із авторськими творами регентів хорових колективів Острозького благочиння, що побачить світ уже незабаром.

З’їзд відбувся, підсумки підведено. До наступного року – іще сотні служб та тисячі годин нелегкої кліросної праці. Організатори регентської зустрічі висловлюють сподівання, що перша ластівка, якою став З’їзд, буде гарним початком у справі відродження славних традицій хорового церковного співу на Острожчині.