Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Будні Птицької громади УПЦ – без храму, але з молитвою

Уже другий рік навколо Свято-Успенської церкви у селі Птича Дубенського району Рівненської області не вщухають пристрасті. Безкінечні суди та круглі столи за участю усіх сторін конфлікту, чиновників найвищих рангів та правоохоронних органів не вносять ясності у те, як бути далі та хто, зрештою, має служити у храмі. І поки питання, практично, зависло у повітрі, селяни намагаються тримати оборону храму, щоденно молитись і привчати дітей до регулярного відвідування Богослужінь. Нещодавно ази християнської моралі для підростаючого покоління села взявся викладати отець Григорій Стадник, запровадивши заняття недільної школи.

До прикладу, Марійці Подворній тільки сім років, вона ходить у перший клас. Незважаючи на неймовірну насиченість шкільної програми, дівчинка знайшла час і для занять у недільній школі. Завдяки кільком заняттям, навіть вивчили три молитви, на наші прохання – одну читає, не соромлячись.

Загалом, вивчати Біблію приходить понад 50 дітей різного віку, багатьох приводять батьки, і оскільки село має досить велику протяжність, залишаються чекати на вулиці свою малечу. Єдиним недоліком у роботі з дітлахами, на сучасному етапі, отець Григорій називає відсутність приміщення. Заняття доводиться проводити у кімнаті, в якій ночують правоохоронці, котрі охороняють заарештований храм.

Дворічний конфлікт у селі наклав відбиток не тільки на культову будівлю, що припадає пилом через заборону проведення у ній недільних Богослужінь для численої громади УПЦ, а й на місцевих дітей, котрі у міжконфесійній суперечці розбираються так само вправно, як і їхні батьки.

На завершення імпровізованого уроку священик-учитель пропонує дітям хресним ходом пройтися навколо храму, каже, дитяча молитва здатна творити дива і, якщо дорослим поки не вдається вимолити мир у селі, то, може, Господь почує щире благання маленьких християн села Птича.