Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Предстоятель УПЦ: Для святих не існує політичних кордонів, вони моляться за весь світ

18 лютого в Українській Православній Церкві вшанували 320-річчя з дня кончини святителя Феодосія Чернігівського. Його Блаженство, розповідаючи про подвиг святого під час його земного життя, вказав на велику людяність святителя, що й привертало до нього людей.

«Він настільки любив людей, співчував їм, намагався допомагати в несенні їх життєвого хреста, що відійшов до Господа, залишив по собі саму добру і світлу пам’ять. І вже в перші роки після своєї кончини прославився як чудотворець», – сказав Блаженніший владика.

При цьому Архіпастир відзначив непохитність віри святителя Феодосія, який жив у другій половині XVII століття, в період, коли православним довелося боротися з насадженням унії.

«Це було серйозне випробування віри для наших православних предків. – продовжив Предстоятель. – Але святитель Феодосій мужньо стояв у чистоті святої батьківської православної віри і ні на один крок не ступав ані праворуч, ані ліворуч. Він йшов тим шляхом, який вказали нам святі Апостоли, Вселенські Собори і святі».

Залишаючись непохитним у збереженні православної віри, святитель не відмовляв у допомозі нікому. Він завоював такий авторитет, що до нього зверталися не тільки православні, а й люди інших віросповідань.

«І в наші дні святитель Феодосій покриває своїми молитвами не тільки Чернігівщину, але й всю Русь, увесь світ, – каже Митрополит Онуфрій. – Тому, що для святих не існує політичних кордонів. Вони, будучи дітьми Божими, однаково люблять усіх людей».

По слову Його Блаженства, для того, щоб отримати допомогу святителя Феодосія, важлива не національність, а віра: «Хто-б до нього не звертався з молитвою – житель Чернігова, або мандрівник з Австралії, – він отримає те, що просить по своїй вірі».