Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель звершив освячення храму та Літургію в Кирилівському монастирі

12 лютого, у день Собору вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в храмі Кирилівського чоловічого монастиря столиці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

solntsev

Храм на честь святителя Кирила Александрійського був споруджений у 1140-х рр.

Перша літописна згадка про Кирилівський монастир датована 1167 роком. Відомо, що послушником, ченцем, а у 1697 р. ігуменом цієї обителі був святитель Димитрій Ростовський (Туптало). У 1929 році безбожна влада перетворила Кирилівську церкву на музей, а в будівлях монастиря була розміщена психоневрологічна лікарня. У 1998 році храм був наново освячений на честь святителів Кирила та Афанасія Александрійських, а в 2011 році відновився монастир.

Його Блаженству співслужили ректор Почаївської духовної семінарії єпископ Шумський Серафим, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінський Климент, намісник монастиря архімандрит Варлаам, духовенство та гості обителі.

Перед початком богослужіння Блаженніший владика звершив чин великого освячення храму.

Під час малого входу Його Блаженство удостоїв намісника архімандрита Варлаама права носіння другого хреста з прикрасами, а також насельників обителі в священному сані – богослужбових нагород.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до чисельної пастви зі словом проповіді.

Ікона Собору трьох святителів

Ікона Собору трьох святителів

Свято Собору трьох святителів було започатковане за часів правління візантійського імператора Алексія Комнина (1081-1118 рр.). Тоді у Візантії серед християн велася суперечка про те, хто з вселенських учителів є найпершим. Аби подолати розділення у Церкві, всі троє святителів зявилися уві сні благочестивому ієрарху святому Іоанну Євхаїтському та засвідчили, що між ними немає ніякого суперництва. Натхненний таким явлінням волі Божої, архієрей передав слова святих пастві та склав текст богослужіння на честь Собору трьох святителів.

По завершенні Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав присутнє духовенство, братію та парафіян монастиря зі святом та благословив усіх. Також Архіпастир звершив освячення пам’ятного хреста, що був установлений на території обителі.

Напередодні, 11 лютого, Предстоятель УПЦ молився за богослужінням у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.