Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Суд зобов’язав розкольників усунути перешкоди для користування вірянами УПЦ храмом у с. Мильча

22 грудня до зали Господарського суду Рівненської області прийшло чимало людей, серед них — і сільський голова села Мильча. Чиновник, усупереч законодавству України, зайняв однобоку позицію, відстоюючи інтереси виключно УПЦ КП. Настоятель вказаної общини, теж присутній у судовій залі, вів себе агресивно. На пропозицію судді вирішити конфлікт мирно, панотець навідріз відмовився, натомість запропонував вірянам УПЦ відвідувати богослужіння у храмі сусіднього села. У відповідь головуючий суддя, очевидно, не встигаючи за перебігом думок представників Київського Патріархату, навів цікаву аналогію: «Ось уявіть, у вас є дружина і двоє дітей; щось не склалося і ви пішли до іншої жінки, у якої є п’ятеро дітей. І тепер, переважна більшість, тобто ви, нова дружина і її п’ятеро дітей, вирішують, що попередню жінку треба вигнати на вулицю. Ну і що, що в неї є всі права на будинок, вас же більше, значить правда за вами. Так?».

Факт кричущої дискримінації громади УПЦ став останньою точкою кипіння — у вересні 2015 року нею було подано позов до Господарського суду Рівненської області.
Сьогодні, 22 грудня, суд виніс рішення, яким зобов’язав представників УПЦ КП усунути перешкоди для користування вірянами Української Православної Церкви храмом у селі Мильча Дубенського району.

Нагадаємо, що навколоцерковні події у селі Мильча розпочалися взимку цього року, коли 12 лютого голова сільської ради, а за сумісництвом, голова парафіяльних зборів УПЦ КП, оголосив про проведення референдуму, на якому, як завжди, піднімалось питання про перехід храму УПЦ під юрисдикцію Київського Патріархату. Через два дні храм опечатали, змушуючи православних, які залишилися вірними своїй Церкві, проводити богослужіння у наметі. Увесь цей час представники УПЦ КП села Мильча забороняли вірним УПЦ наближатися до свого храму. Дійшло до абсурду, коли прибічники Київського Патріархату не пускали рідну доньку до могили батька-священика, якого поховано на території церкви. Голова місцевої сільської ради, у свою чергу, всіляко залякував жителів села, думки яких розходилися із його позицією, не видавав навіть потрібних довідок.

Додамо також, що уже 24 роки, із 25 вересня 1991 року, храм у Мильчі знаходиться у власності громади Української Православної Церкви. Згідно з рішенням Рівненської обласної ради народних депутатів за № 173, земельна ділянка, на якій збудовано церкву, знаходиться в постійному користуванні.