Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Варфоломій. Звернення до Президента України Петра Порошенка

20 грудня митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій звернувся до Президента України Петра Порошенка з проханням зупинити свавілля, погроми та насилля, які вже другу добу точаться проти вірних Української Православної Церкви в селі Птича Дубенського району на Рівненщині. 

«Пане Президенте! Прошу Вас негайно втрутитися і захистити своїх співгромадян!», – закликав митрополит Варфоломій.

«На Рівненщині у день пам’яті Чудотворця та святителя Миколи сталися страшні події. У селі Птича Дубенського району почалися справжні погроми та насилля на тлі релігійної ворожнечі. Місцева влада, правоохоронці, радикали з Правого сектору, підбурювані представниками Київського патріархату розпочали гоніння та фізичні розправи над громадянами України!», – йдеться у зверненні.

Митрополит Варфоломій повідомляє Президента про те, що місцева влада та представники «УПЦ КП» повністю ігнорують права вірян УПЦ, які «мають усі необхідні документи на храм, а також декілька судових рішень, що підтверджують їх права на культову споруду».

18 грудня, після богослужінь у власному храмі, частина громади на знак протесту проти свавілля місцевої влади і «УПЦ КП» залишилася у приміщенні храму, таким чином опинившись в облозі.

«Нині поліція та агресивно налаштовані представники Київського патріархату тримають цих людей в облозі, наче якихось злочинців. Їм не дозволяють передати теплий одяг, воду та їжу. Будівлю храму відрізали від електропостачання», – йдеться у документі.

1060880_629982213807636_2126380060_n«Релігійна громада УПЦ села Птича налякана і приголомшена», – зазначає митрополит Варфоломій і розповідає, що в ніч з 19 на 20 грудня у домівках вірян УПЦ побили вікна, порізали шини в автомобілях, стріляли у скло з пневматичної зброї. А в деяких сім’ях живуть маленькі діти.

За словами архієрея, сьогодні бійці Правого сектору і найбільш агресивні прибічники «Київського патріархату» готуються до нічного штурму і силового захоплення храму.

Митрополит УПЦ наголошує, що «нашу державу штовхають у полум‘я релігійної ворожнечі», і попереджає, що «в таких конфліктах не буває переможців – лише переможені».

«Пане Президенте! Прошу Вас негайно втрутитися і захистити своїх співгромадян! Заради України, заради нашого спільного майбутнього, заради життя та здоров‘я простих вірян».

church.ua