Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Митрополит Почаївський Володимир: Коли брат повстає на брата через релігійні переконання — припинити ворожнечу вкрай важко

Відкритий лист намісника Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополита Почаївського Володимира

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні наш Український народ переживає дуже складний період в своїй історії. В Державі продовжують гинути люди, діти залишаються сиротами, велика кількість наших співгромадян живуть без даху над головою. На сході України ще досі не закінчилося кровопролиття.

Однак, все частіше з’являється враження, що комусь потрібна нестабільність і тут, в центральній та західній частині нашої багатостраждальної Батьківщини, розбрат на релігійному ґрунті.

Відомо, що бойові дії, які мотивуються політичними чинниками, можна припинити шляхом перемовин та певного компромісу. Однак, коли брат повстає на брата через релігійні переконання, то припинити ворожнечу вкрай важко. Вона може продовжуватися поколіннями, а в народній пам’яті залишиться назавжди. Сьогодні, дивлячись на те, що робиться на Близькому Сході і згадуючи події, які відбулися не так давно в Сербії та Косово, ми можемо з впевненістю говорити ­- страшнішого за релігійну чи міжконфесійну війну немає!

Українська Православна Церква неодноразово закликала до миру та цілісності нашої Держави. Ми бажаємо всім, хто живе в Україні та світі миру і процвітання. Ніколи, жоден представник Української Православної Церкви не прийшов у храм іншої конфесії захопити його. Ми чітко знаємо, що, як казав святий Іоанн Златоуст, “переконувати потрібно не силою зброї, а силою слова”.

Тому, дивними і незрозумілими для нас є дії окремих представників деяких релігійних конфесій, які останнім часом виказують все більше агресії по відношенню до нашої Церкви. Називаючи себе християнами вони не цураються грабунку та захоплення чужого. Більше того, застосовують силу по відношенню до вірних УПЦ, зводять наклепи та розповсюджують брехню. Зрозуміло, що це все нічого спільного з Христом немає, адже “отець брехні – диявол” (Ін. 8:44).

Якщо раніше мова йшла тільки про окремі храми, то сьогодні ці люди заговорили про найбільшу святиню нашого народу – Києво-Печерську Лавру. Вони навіть ініціювали збір підписів за те, щоб відібрати Києво-Печерську Лавру у канонічної Церкви та передати її тим, хто перебуває в розколі.

Ще раз повторюю, що такі “ініціативи” – це провокація з метою розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Таки події завжди закінчувалися печальними наслідками.

З іншого боку, передача духовної колиски православного чернецтва на Русі – Києво-Печерської Лаври розкольникам – це значить закриття її для світового Православ’я. Всім сьогодні дуже добре відомо, що жодна Православна Церква світу не визнає так звану “Українську Православну Церкву Київського Патріархату”. Тобто, не визнає їх благодатності та канонічності.

Це означає, що люди, які стоять за цими “підписами” хочуть відірвати Україну від цивілізованого світу, зробити так, щоб представники інших Православних Церков більше не приїжджали сюди, і наша держава набула сумної слави гонительки християн. Справжній патріот ніколи такого не зробить!

Згадаймо, що святий рівноапостольний князь Володимир обрав Православну Віру для того, щоб ввести молоду Київську державу в спільноту європейських народів. Він опирався на вселенський характер Православ’я, на його неземне походження та Божественну Правду. Князь хотів, щоб Київська Русь перестала бути відірваною від усього світу, щоб вона не була маргінальною та дикою. Саме тому він зупинив свій доленосний вибір на вірі, яка об’єднувала його державу з іншими розвиненими державами світу.

Сьогодні ж, ті, хто вимагає віддати Києво-Печерську Лавру розкольникам, бажають знову повернути нашу Україну в міжусобні війни, вирвати її зі спільноти Православних Церков і перетворити її в дику та нецивілізовану країну. Зробити це – значить піти проти своєї історії, проти свого народу, проти своєї Держави.

Тому, закликаю всіх вас, дорогі брати і сестри, посилити свої молитви, щоб Господь не допустив цього беззаконня. А тих державних мужів, які дбають про свою країну, закликаю не допускати таких провокацій, які спрямовані на посилення агресії та ворожнечі в нашому суспільстві.

Хай благословення Боже буде з усіма нами!

+Володимир,
митрополит Почаївський,
намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври