Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛЬВІВ. Єпископ Філарет: Лише спільними зусиллями ми зможемо протистояти нинішнім скорботам

Звернення єпископа Львівського і Галицького Філарета з нагоди проголошення 2016 року – Роком пам’яті у Львівській єпархії

Возлюблені браття і сестри!

Наше буремне сьогодення спонукає кожного усвідомити одну істину, дію якої важко прослідкувати у нашому житті, проте настільки важливо згідно неї будувати своє майбутнє. Гадаю, що кожен погодиться з простою і дуже важливою аксіомою – хто не знає свого минулого – не вартий свого майбутнього.

Нажаль, ми сьогодні часто стаємо свідками того, як наше покоління не бере до уваги досвід історичного минулого, і коли у своєму житті зустрічається з труднощами, які наш народ вже переживав, – повторюють ті ж помилки, чим позбавляють себе шансу на щасливе майбутнє.

Проблема розділення сьогодні, як і протягом минулих віків, тяжіє над нашим народом. Цей, не винесений із минулого урок, призвів до великої трагедії. У духовному плані ми можемо констатувати відсутність любові посеред людей, що призводить і до відсутності єдності духу, чим користуються провокатори, які не лише тішаться з пролитої крові на Сході України, а й сіють розбрат у суспільстві та множать релігійні чвари на території мирної України.

Вихід з такого хаосу один – пам’ять про відповідальність кожного із нас перед Всевишнім за наші дії, перед нашими дітьми, яким ми будуємо майбутнє, та перед нашою, даною Богом, Україною. Пам’ять про те, що ворог роду людського, як сіяч, який колись посіяв розділення, сьогодні збирає плоди ненависті, люті і агресії по відношенню до своїх братів і сестер у Христі. Наша відповідь дияволу одна – наша любов до ближнього і прагнення попри все зберегти мир у власній душі і у стосунках з оточуючими.

Історія України – багата на події і повчальна для нащадків. Потрібно лише частіше звертатися до неї, істинної, а не писаної на чиїсь політичні замовлення. Необхідно шукати і знаходити в ній те, що нас об’єднує, те, що створює феномен українськості. Відтак, наша пам’ять повинна постійно актуалізовувати для нас певні уроки, винесені з власної історії. Пам’ять про покоління славних предків, що полягли у боях за волю народу, за незалежність України. Пам’ять про загиблих у збройних протистояннях героїв – наших сучасників, котрі віддали свої життя за кожного із нас, яких оплакуємо на молитві у храмах і довіряємо їхні душі у руки люблячого Отця Небесного. Якщо хтось із нас і забув історію, то мусить пам’ятати хоча б новітні часи і своє життя направляти так, аби не було соромно глянути в очі наших співвітчизників, які ціною свого життя, мирного життя своїх близьких і рідних, рятують країну від знищення і розвалу, і з якими ми колись зустрінемося на Страшному Суді.

То ж будьмо чесними перед Богом, пам’ятаймо подвиги наших героїв та не полишаймо сам-на-сам їхні родини. Плекаймо мир і робімо висновки — якою складною дорогою ми йдемо аби побороти диявола.

Акцентуючи увагу на нашій пам’яті вважаю за потрібне благословити:

- усім настоятелям мобілізувати свої парафії та всім разом, всією громадою, взяти під опіку сім’ї, які втратили годувальників чи синів і внуків та проявити приклад милосердя, любові, а головним чином, показати, що пам’ять про їхні втрати жива у наших серцях.

- парафії Свято-Георгіївського кафедрального храму м. Львова підготувати заходи з вшанування пам’яті ктитора цього храму — Михайла Грушевського, приурочені до 150-річчя від Дня народженняПершого президента Української Народної Республіки, професора Львівського Університету, який своїми стараннями долучився до будівництва храму.

- викладачам недільних шкіл підготувати та провести протягом року відкриті уроки та свята, присвячені видатним землякам, борцям за утвердження православних чеснот та чистоти віри.

- продовжити підтримку парафіян, котрі знаходяться на лінії вогню та їхніх сімей, повсякдень пам’ятаючи про їхні потреби.

Лише спільними зусиллями ми всі зможемо протистояти нинішнім скорботам, а наша пам’ять про славне і, водночас, трагічне минуле допоможе нашому народу впевнено дивитися у майбутнє, за умови, що воно буде продиктоване Моральним Законом Божим.

Прикликаю Боже благословення на всіх вас!

Мир вам!

+Філарет

Єпископ Львівський і Галицький